18.5 C
Sofia

Ще ни набутат ли Истанбулската конвенция?

Публикувано на:

Преди малко беше разпространена следната новина:

НС да приеме промени, с които да се разшири обхватът на хората, жертви на насилие, предлагат от ПП-ДБ. По неофициална информация от парламентарната група предлагат в четвъртък да има извънредно заседание на правната комисия, а в понеделник извънредно заседание на Народното събрание, за да се приемат тези предложения

Екипът на БНМ се сдоби и с предложените промени, които изглеждат доста скромни на фона на голямото бързане, което виждаме. Депутатите все пак ще прекратят ваканцията си заради това желание на ППДБ (наскоро БНМ сподели материал за това как набират част от финансирането си във формацията на Кирил и Асен).

Какво искат да променят?

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Посоката на предложените промени е ясна, но нека си зададем въпроса – наистина ли е толкова неотложно важно да се въведат такива промени сега или прилича повече на евтин ПР?

Възможно ли е да ни набутат Истанбулската конвенция под маската на Наказателен кодекс?

Горчивият отговор е ДА. Причината за това в голяма степен е и парламентарната практика на сегашната тройна коалиция от ППДБ-ГЕРБ-ДПС, която вече демонстрираха, а именно въвеждане на извънредни точки за разглеждане от председателя на НС.

Преди по-малко от две седмици управляващата тройна коалиция приложи именно този похват, за да прокара скандални решения, приличащи на диктат от някое посолство, а не на солидни законотворчески актове.

Това, което трябва сериозно да притесни българската общественост, е именно възможността да се промени дневния ред на събранието и да бъдат вкарани такива поправки, които де факто да инсталират части от Истанбулската конвенция както и други репресивни способи за задушаване гласа на опозицията.

Явно справедливото народно недоволство е напът да бъде яхнато отново.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Вашето мнение?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ