10.8 C
Sofia

Кой финансира ППДБ (част 1): Богомил Балкански

Публикувано на:

Една от най-коментираните теми в последно време е за това кой е установил контрол на българските партии и как се извършва този контрол. Затова решихме да разгледаме една от най-проследимите форми на контрол, позната от древни времена, а именно – финансовия.

Щедрост ли бе да я опишеш

В този материал решихме да обърнем внимание на един от най-щедрите благодетели на ПП. Изрично трябва да подчертаем, че в коалицията ППДБ нещата с финансите са много разнообразно разпределени и ще обърнем внимание на всичките ѝ съставни части в последващи материали по темата.

Решихме да започнем именно от големия “флагмен” на коалицията, а това е ПП (Продължаваме промяната). На сайта на Сметната палата може да видим списък с всички дарители на партията за миналата 2022 г. Прави впечатление, че дарилият най-голяма сума за каузата на Киро и Асен е Богомил Балкански. Неговото дарение е в размер на 187 862 лв.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Кой е Богомил Балкански

Богомил Балкански е съдружник в Sequoia Capital, една от най-известните и уважавани фирми за частни капиталови инвестиции в света. Преди да се присъедини към Sequoia, Богомил беше вицепрезидент в Google, където се фокусира върху нови инициативи. Преди Google, Богомил беше един от първите служители на стартиращата компания bebop, която бе придобита от Google в края на 2015 г. Преди този предприемачески опит, Богомил беше старши вицепрезидент в изпълнителния екип на VMware от 2005 до 2013 г. Преди VMware, Богомил работеше в Siebel Systems и в CrossWeave, иновативен старт-ъп, фокусиран върху интеграцията на приложения. Той започва кариерата си като консултант в McKinsey & Company в Германия. Богомил има бакалавърска степен по математика от университета Корнел и MBA от Станфорд. Той е запален околосветски пътешественик и готвач.

Това гръмко представяне определено е на човек със сериозен опит от бизнеса, на който най-вероятно се дължи и възможността да се извади подобна крупна сума, представляваща 1/3 от всички дарения, които са получили ПП за 2022 г. От къде обаче е взето въпросното представяне? От сайта на една изключително провокативна неправителствена организация (НПО), където г-н Балкански е посочен като член на управителния съвет на въпросното НПО.

За какво се бори Single Step?

Фондация Single Step е посветила своята дейност на това да помага на “транс и небинарните хора” за всякакви техни нужди и активности. Споделяме цитат от страница на техния сайта, наименована “Услуги в подкрепа на транс хората в България”:

Комплексна подкрепа за транс хора
Подкрепата за трансджендър хората е цялостна грижа, свързана с менталното здраве, медицинския преход и правната смяна на пола. В Сингъл Степ работим с транс казуси чрез комплексен подход – чрез работа с психолог, медицински експерт и адвокат.

Кои са партньори на Single Step?

Освен множеството корпоративни партньори, сред фондацията има и редица български институции като Столична община и Национален фонд култура.

Присъстват и обичайните заподозрени от фондация “Институт Отворено Общество”, фондация “Америка за България”, “Заедно в час” и разбира се АмериканскоТО посолство в София.

Излишно е да казвам, че партньори са и една плеяда организации в специалната секция “ЛГБТИ организации”.

Single Step и изкуството…

Фондацията всъщност нашумя преди известно време с една нейна инициатива, която според мнозина може да се определи като меко казано “скандална”. Става въпрос за изложба на име “Другите българки”, която представя транссексуални, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора. Тази гавра с творчеството на един от най-знаковите български художници, разбира се, беше реализирана с държавни пари, щедро предоставени от фонд Култура. Повече за този случай може да видите тук.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Заключение

Какво имаме на масата дотук? Шеф на НПО, занимаващи се с подпомагане, мотивиране и овластяване на младежи от ЛГБТИ („лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс“) общността са най-големите дарители на ПП. НПО, което си партнира тясно с чужди фондации и дори директно с американското посолство(ТО). Мислим, че това би трябвало да повдигне поредната порция въпроси за влиянията, на които са подложени някои български политици.

Вашето мнение?
+1
12
+1
0
+1
2
+1
7
+1
6
+1
2

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ