10.3 C
Sofia

Олигархът зад единствената победа на Демократична България – Корупция и купуване на гласове

Публикувано на:

В това разследване ще задълбаем в мръсните деяния на една от най-претенциозните партии в Българската история, “Демократична България”. Партията известна като “ГЕРБ на стероиди”, е партия, която претендира, че се бори за справедливост, докато всъщност приема чуждестранна корупция и изборна измама. Това е партия, която твърди, че застава до хората, докато фактически се прегръща с олигарси и престъпници. 

В предишни два доклада, в единия от които детайлно описахме разходите на всяка партия за изборите през октомври 2022г., Демократична България е похарчила най много пари за един глас. Това ги прави най-нежеланата партия сред българските избиратели, тъй като те трябва да похарчат доста пари, за да  постигнат някакъв дребен успех на изборите. 

Във втория доклад, се “гмурнахме” в това, как Демократична България, по-специално в един район и един конкретен депутат, е исторически обвързвана с мафията и олигархията. Разбрахме че, те са изпирали пари през партията и че са финансирани от едни от най големите престъпници в България, както и от чужди правителства. 

Тук ще се фокусираме върху мъгливите изборни резултати, постигнати от Демократична България и по-специално в един район с конкретен депутат. Този депутат е добре известен схемаджия и олигарх във Видинска област и по точно община Грамада. 

Първо, нека погледнем в подозрителните избирателни схеми. Една от най разпространените измами на изборите чрез купения вот, е да се гласува за преференции. Това е обичайна практика за местния олигарх, който купува гласове за определен кандидат. Следователно този кандидат може да получи повече гласове отколкото самата партия.

https://openparliament.net/

Виждаме схемата съвсем ясно при Славена Точева, която побеждава всички други кандидати на ГЕРБ във Варна, дори и водача на листата. Тя е обвързана с известен местен мафиот, който беше осъден на затвор за трафик на наркотици. 

И все пак, короната на ГЕРБ беше отнета от ДА България на преференциалното гласуване,  въпреки че имаше 44%, ДаБГ успява някак си да получи 50% преференциални гласове. Това ги прави първи в преференциите и задейства много аларми за купуване на гласове. Екипът на БНМ фокусира разследването си върху Видин и победителя там, където преференциалният вот беше над 50%. 

Ще се фокусираме по конкретно върху община Грамада, малък обеднял район в северозападна България. Някой ще се запита как партията на международни олигарси и схемаджии, подсигури своята ЕДИНСТВЕНА победа на общинско ниво в един малък беден град. Сега ще разследваме. 

Нека да обобщим с това, че община Грамада е единствената победа на Да България в страната. 

Човекът, отговорен за това е лидера на листата на Демократична България във Видин, както и този получил най-много преференции, Любен Иванов. Подвизава се като адвокат, но всъщност той е олигарх, свързан с мултимилионни доларови фирми, европейски фондове и разни други схеми, но почти без никакъв опит в практиката си като адвокат. 

Това е цитат от видинския вестник Конкурент, който се отнася за семейство Иванови.

Да погледнем Видин, където водач на ДъБъ е Любен Иванов, чиято фирма е получила за охрана над 740 000 лв., докато същият е общински съветник от 2015-та. В града твърдят, че повечето договори са фиктивни. 

Любен Иванов е небезизвестен синдик, на когото много фирми дължат окончателната си ликвидация, но по-важното е, че като такъв и като адвокат едновременно, същият има не един случаи‌ с ограбени клиенти и такива, чиито интереси защитава, докато зад гърба им ги ликвидира в полза на трети лица. Всичко е точно като във филма „Фирмата“, но с други мащаби. 

И все пак, защо е водач той във Видин? Малцина знаят, че сестрата на Любен Иванов, Деница Любенова, е видна защитничка на геийове и лесбийки и борец за утвърждаване на третия пол и на Истанбулската конвенция. Нищо чудно точно това да е причината за неговото място в листата на Дъ Бъ, където тя като видна подръжничка на гей общността се ползва с авторитет и има заслуга за редене на листата.

По-известен в града е чичото на кандидата, който е свързван със съсипването на видинския баскетбол, а по-късно и с футболния отбор ФК „Бдин“. Той‌, като председател на комисията по спорта (общински съветник от 2000 г.) и член на управителните им съвети, освен да си отпуска и гласува финансиране, е причината за хилядите им левове задължения. 

Цецко Иванов е известен като градския развъртян адвокат и може би затова винаги е близък до всеки кмет на Видин и винаги успява да вземе, дори и при блокирани сметки на общината. Видинчани помнят, когато през 2015 г. Цецко Иванов сключва договор за правна защита с общината по гражданско дело, за което получава хонорар в размер на 105 000 лева. 

По случая не само не защитава интереса на общината, но не се явява дори в съдебно заседание. Парите не връща, делото го губи скорострелно. В този период общината е с блокирани сметки, но на каса всичко може, щом е за виден демократ. 

Това пишат местните вестници за олигархичното семейство Иванови. Ще задълбаем и ще погледнем от кои фирми г-н Иванов е печелил, и тъмната му финансова история. Във Видинския град Кула, Иванов някак си е придобил “МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ – ПАНАЙОТ ХИТОВ” ЕООД. Как и защо един адвокат без практика придобива болница е пълна мистерия. В продължение, малко след като сключва сделка с “АЛМУС ФАРМА” ЕООД, болницата фалира. АЛМУС ФАРМА ЕООД е една от най-големите фармацевтични компании в България, изпълнявайки множество държавни поръчки за снабдяване на болниците в страната. Тя е собственост на Боян Иванов. 

Боян е един от най богатите българи и действащ олигарх. Болницата, която Любен придобива е имала над 80 служителя, а само след няколко години той я разорява и фалира, оставяйки над 80 човека без работа в малкия град Кула. Колко пари е спечелил той от тази схема остава тайна за обществото. 

Нека да погледнем някои от компаниите, собственост на семейство Иванови. Отначало, Любен придобива акри земя, на стойност стотици хиляди, като той също така купува апартаменти на подозрително ниска цена. През 2014-та, докато влизаше в политиката повечето му фирмени собствености бяха прехвърлени на друг член от семейството – ВАНЯ ДИКОВА ИВАНОВА. 

Това е криминална схема, извършена, за да скрие богатството си, като по този начин няма да е необходимо той да го декларира,  когато бъде избран. Но ние проверихме историята му, за компании, които е прехвърлял на други членове от семейството му, но не открихме такива. 

Семейната фирма ТАЙФУН ОЙЛ ЕООД

АРЕС 2009 прави 203 хиляди лева приходи за последните 7 години

МАРС 2003 прави 287 000 лева

АРЕС ООД прави 341 000 лева

АЯКС 2003 прави 277 000 лева

АЯКС ООД прави 215 000 лева

МАРС ООД прави 4 615 000 лева

Георгия Иванова прави 314 000 лева

Консултантско Бюро Напредък 7 прави 330 000, повечето от източване на евро фондове.

 

Това са приходи, а маржа на печалбата беше около 30%, което е доста висока стойност. Общите приходи в последните 7 години се равняват приблизително на 7 000 000 лева и 2-3 милиона печалба само за тези фирми, като най- вероятно е замесен и във безброй други. 

Тези компании са източвали еврофондове и са изпълнявали общински поръчки, като това щеше да е конфликт на интереси, понеже той е политик и общински съветник от 2015. Но успява да се размине, като прехвърля бизнеса си източване на евросредства на роднини. 

Някои от фирмите са свързани с мутренска охрана и други мътни практики. Спечелил е стотици хиляди, чрез осигуряване на европейски и общински сделки. Това е престъпник, който беше единствен победител за Демократична България. Начинът по който го прави, трябва да бъде разследван от властите. Може би го е направил по същия начин, по който купува земя за стотици хиляди от нулата или както ни показва миналото и статистиката, той е използвал пари и власт за купуване на нелегални гласове.

Последвайте ни в телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
4
+1
1
Петър Баев
Петър Баевhttps://bgnational.media/
Разследващ журналистБивш съветник по националната сигурностПравителствени отношенияЕксперт по статистика и математика
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ