13.8 C
Sofia

Честита Независимост, българи!

Публикувано на:

Преди 114 години, на 22 септември 1908 г., българските политици успяват да извършат, без съгласието на своите съседи и най-вече на Великите сили, един от най-големите дипломатически актове в нашата история! Обявена е Независимостта! Този акт увенчава с успех усилията на поколения родолюбци. Казваме, че България се е освободила през 1878 г., но до 1908 г. тя е страна с ограничени възможности в икономически и международен план. България става политически пълноценна и равна на другите държави едва след обявяване на независимостта.

Възпоменателна фотография на правителството на Александър Малинов, обявило предишната година независимостта на Царство България заедно с Цар Фердинанд и Царица Елеонора, князете Борис и Кирил, генералитета и др. на същото място – хълма Царевец край Търново, 22 септември 1909 г.

Този ден е празник и толкова важен за нас и защото е извоюван без чужда помощ, благодарение на самочувствието и увереността на цялата нация. Днес сме длъжни да си припомним събитията от онези исторически времена, които са ясен знак за силната политическа воля на българския народ и неговото желание да гради сам своето бъдеще.

Днес отдаваме почит към делото на всички герои, които със своите действия и политика дадоха пример за единство в съдбовните за нацията ни моменти и отвоюваха независимостта на нашата Родина!

Н.В. Цар Фердинанд I Български

Нашата родина скъсва всички дърпащи я назад в развитието си пречки! Устремът на българската нация е факт! България е най-силната страна икономически, политически и във военно отношение на Балканите. Това обаче ѝ отрежда място и в центъра на европейските интереси. Интереси, които не работят в наша полза…

🇧🇬⚔️🛡 Ако трябва да бъдем честни със себе си, НЕЗАВИМОСТА НЕ СЕ ЧЕСТИТИ! ТЯ СЕ ПАЗИ И ЗАЩИТАВА! За съжаление май ни остана само да си честитим деня, в който е обявена, защото реално не я опазихме.

Портрет на министър-председателя Александър Малинов от времето на правителството,
обявило Независимостта на Царство България, 1908 г.

Пожелаваме на всички българи здраве и успехи, за да бъдем достойни наследници на нашите деди, да се учим от тяхната мъдрост и далновидност, следвайки пътя на изконните национални идеали за свобода и независимост!

🇧🇬🇧🇬🇧🇬 Пожелаваме си ние, българите, да съумеем да постигнем истинска независимост!

Подкрепете ни във телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
ОФ България
ОФ България
Обичам историята

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ