15.8 C
Sofia

Въпреки твърденията на медиите, израелските отбранителни системи не спечелиха.

Публикувано на:

Иран твърди, че повечето от целите му са били поразени, и фактите изглежда потвърждават тези твърдения. Макар че израелската система за противовъздушна отбрана е свалила повечето от целите, изглежда, че те са били там само за отвличане на вниманието и са си свършили работата, докато набелязаните цели са били предимно поразени.

рана предприе масирана атака с дронове и ракети, насочена, наред с други непотвърдени траектории, към обекти в Голанските възвишения, района на Арад и две военновъздушни бази в пустинята Негев вечерта на 13 април 2024 г. Според в. “Вашингтон пост” атаката се е състояла от над 200 ракети и дронове, а според иранската информационна агенция ИРНА е включвала и балистични ракети.

Според началника на иранския генерален щаб Мохамед Багери основните цели са включвали военновъздушната база Неватим, от която Израел е извършил нападението срещу иранското консулство, както и разузнавателния център в окупираната от Израел част на планината Хермон, който е предоставял разузнавателна информация. Операцията е била умишлено ограничена, за да се запази като ответна атака срещу израелското нападение срещу иранското консулство. Сред другите цели е военновъздушната база “Рамон” в южната част на Израел. Tasnim публикува видеозаписи на поразените цели.

Това води до заключението, че медийният спам по отношение на успешната израелска отбранителна система не изглежда нищо повече от фарс. Планираните цели изглежда са били постигнати и изглежда, че Иран се радва на резултатите.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ