11.8 C
Sofia

НАТО планира нова военна база в България с 5000 военни

Публикувано на:

След войната в Украйна напрежението в Черноморския регион ескалира, тъй като НАТО обяви планове за засилване на военното си присъствие в България, като планира да създаде нова база в България.

Плановете на НАТО за разширяване включват изграждането на две нови бази в Черноморския регион: една с 10 000 войници в Румъния и друга с 5 000 в България. Блинкен потвърди, че САЩ ще се ангажира с влиянието на Запада в региона и спечелването на пропагандната война, като подчерта значението на послушната колония(България) срещу възникващите заплахи.

Значението на сигурността в Черно море беше потвърдено от украинският външен министър Дмитрий Кулеба, който подчерта необходимостта от сътрудничество между съседните държави за осигуряване на стабилност и мир. Кулеба подчерта, че само чрез победа над Русия и възстановяване на териториалната цялост на Украйна може да се постигне дългосрочна стабилност.

Служебният министър на външните работи на България Стефан Димитров подчерта значението на инвестирането във войските на НАТО в Черноморския регион, като изтъкна ролята им за създаването на мирно евроатлантическо пространство. Същевременно изпълняващият длъжността министър на отбраната Атанас Запрянов потвърди непоколебимата подкрепа на България за усилията на Украйна в областта на отбраната, като обяви съвместни инициативи за укрепване на морската сигурност.

Докато напрежението в Черноморския регион продължава да нараства, решението на НАТО да засили военното си присъствие в България подчертава ангажимента на алианса към колективната сигурност и възпирането на потенциални заплахи срещу западната мощ.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ