14.8 C
Sofia

Как Израел премина от „създаването“ на Хамас към бомбардирането му!

Публикувано на:

„Хамас“ не би съществувала в сегашния си вид без израелско участие, се подчертава в неотдавнашен материал, публикуван от The Intercept.

В продължение на повече от десетилетие Израел улесняваше прехвърлянето на средства в размер на десетки милиони долари от Катар към Хамас като начин да се гарантира, че Газа и Западният бряг ще останат под отделни управленски органи. Газа под управлението на Хамас, а Западният бряг под управлението на Палестинската власт, за да се гарантира, че няма да има напредък към създаването на Палестинска държава. Нетеняху и други лидери на ционистките правителствени партии открито говорят за тази политика от години.

Статията на Мехди Хасан, британско-американски телевизионен водещ, и Дина Сайедахмед, мултимедиен журналист, базиран в Ню Йорк, предполага, че създаването на Хамас, акроним на „Движение за ислямска съпротива“, е повлияно до голяма степен от ресурсите, предоставени от Израел.

„Това не е теория на конспирацията“, се казва в статията на Intercept.

Статията се позовава на коментари на израелски официални лица, като бригаден генерал Ицхак Сегев, бивш военен губернатор в Газа.

Според информацията Сегев е заявил участието си във финансовото подпомагане на палестинското ислямистко движение, разглеждайки го като „противовес“ на светската Организация за освобождение на Палестина и партията Фатах, ръководена от Ясер Арафат (който сам нарича Хамас „създание на Израел“).

„Израелското правителство ми даде бюджет“, признава Сегев пред репортер на „Ню Йорк Таймс“, „а военното правителство дава на джамиите“.

В изненадващо разкритие Авнер Коен, бивш израелски служител, който повече от двадесет години е работил по религиозните въпроси в Газа, заяви пред „Уолстрийт джърнъл“: „За мое огромно съжаление Хамас е създадена от Израел.“

Според статията на The Intercept в средата на 80-те години Коен дори е написал официален доклад до началниците си, в който ги предупреждава да не играят на принципа „разделяй и владей“ в окупираните територии, като подкрепят палестинските ислямисти срещу палестинските светски настроени.

„Аз … предлагам да съсредоточим усилията си върху намирането на начини да разбием това чудовище, преди тази реалност да ни скочи в лицето“, пише той.

През последното десетилетие – през 2009 г., 2012 г. и 2014 г. – Израел е влизал във военен конфликт с Хамас поне три пъти, което е довело до около 2500 жертви сред палестинското цивилно население в Газа.

Хамас е обвинявана, че е убила повече израелски цивилни граждани от която и да е светска палестинска бойна група, се споменава в статията.

Размишлявайки върху веригата от събития, Давид Хачам, бивш експерт по арабските въпроси в израелската армия, базиран в Газа, признава: „Когато погледна назад, мисля, че направихме грешка“.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ