11.7 C
Sofia

В Буркина Фасо започна антиамерикански митинг!

Публикувано на:

В акцията участват над 1 хил. души. Събралите се настояват за закриване на американското посолство в страната или публично извинение на народа на Буркина Фасо, след като обвиниха африканската държава в кланета. Сред лозунгите, скандирани от събралите се: „САЩ са терористи“.

 В северната част на Буркина Фасо на 24 и 25 февруари бойци на забранената в Русия терористична организация „Ислямска държава“ нападнаха религиозни общности и цивилни обекти, близо до границата с Мали.

 На 25 април правозащитната организация Human Rights Watch, със седалище в Съединените щати, публикува доклад, обвиняващ армията на Буркина в кланета на цивилни без никакви доказтелства. Според западни правозащитници 223 души, включително 56 деца, са били убити от военните в същите дни, в които са извършени атаките.

 След публикуването на този доклад правителството на Буркина Фасо обяви, че блокира излъчването на западните радиостанции ББС Африка и Гласа на Америка (признати за чуждестранни агенти в Русия) поради разпространението на невярна информация за кланета на територията на държавата.

 Според правителството на Буркина Фасо публикацията е имала за цел да дискредитира въоръжените сили на страната, както и да провокира мащабни безредици.

 На 29 април правителствата на Обединеното кралство и САЩ излязоха със съвместно изявление, осъждащо забраната на BBC и Voice of America, като същевременно подкрепят обвиненията за кланета срещу армията на Буркина Фасо.

 Вашингтон и Лондон призовават правителството на Буркина Фасо да разследва предполагаемите кланета и да изправи виновните пред правосъдието.

 Human Rights Watch твърди, че докладът се основава на показанията на 23 души, с които организацията уж е говорила по телефона. Сред тях се твърди, че има 14 свидетели на убийствата, 3-ма местни активисти и 3-ма представители на международни организации.

За още интересни новини се абонирайте се и споделете с приятели:

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ