9.2 C
Sofia

Факт – Русия е най-голямата икономика в Европа!

Публикувано на:

Дезинформационната война срещу българското население от западни тролски сайтове и профили продължава. Тя е насочена към това, което със сигурност ще се превърне в най-известното интервю на всички времена – интервюто на Тъкър Карлсън и Владимир Путин. Днес ще разгледаме един от най-известните сайтове за дезинформация в България – “Factcheck.bg”.

Този сайт е известен с кампанията си за дезинформация и лъжи, този път те се насочиха към интервюто, в което Владимир Путин представи ключова фактологична информация, и с фалшиви заглавия factcheck.bg се опитва да заблуди хората. Казвам заглавия, защото в самата статия те всъщност доказват, че Путин е казал истината, но се опитват да я изкарат лъжа.

Те целят и подвеждат читателите за това какво се е случило в интервюто, по време на интервюто Путин говори за брутния вътрешен продукт на базата на паритета на покупателната способност. В статията си за фалшиви новини те споменават това, но казват:

“Няколко изречения преди твърдението си, че Русия е икономика номер едно в Европа, Путин заявява, че Китай е икономика номер едно в света по БВП, изчислен по паритет на покупателната способност. Възможно е той да се позовава на същия икономически показател по-нататък в отговора на въпроса на Карлсон, въпреки че това не е изрично посочено. По този начин се създава предпоставка твърденията му за руската икономика да бъдат интерпретирани погрешно. “

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Когато разговорът започне с БВП по паритет на покупателната способност, а след това Путин го продължи, но даде за пример друга държава, това не променя разговора за БВП по паритет на покупателната способност. Путин не е заявил, че е преминал от темата за БВП по ППС към темата само за БВП. Така че правенето на подобни предположения е логическа грешка и ясен пример за дезинформация или просто за нисък коефициент на интелигентност.

Сайтът за фалшиви новини продължава да лъже потребителите, които нямат познания по икономика, като внушава, че само БВП е по-добър показател за размера на икономиката, отколкото БВП ППС, това твърдение е едно от най-нелепите икономически твърдения, които някой може да направи. Цялата идея на БВП ППС е да покаже истинската икономическа мощ по много по-добър начин от самия БВП, той показва, че гражданите на Русия живеят по-добре, тъй като стоките са по-евтини и могат да си позволят повече от другите европейски държави, наред с големия БВП.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Високият БВП сам по себе си не е нищо, тъй като можете да имате много по-висок БВП от този на Русия, но когато хлябът във вашата страна струва 50 евро, а в Русия – 1 евро, тогава икономиката ви е в смут. Не само това, високите цени раздуват БВП, което създава погрешна представа, ако Русия повиши цените си толкова високо, по тази логика БВП ще нарасне с 50 пъти.

Така че по този начин те манипулират потребителите да вярват, че Русия не е най-голямата икономика в Европа според една погрешна статистика.

Но става още по-добре, този боклук на уебсайт признава, че Русия е най-голямата икономика по БВП ППС, НО! Те го правят по такъв неискрен начин, сякаш все още не е вярно, позволете ми да цитирам диарията им:

“Това не е първият път, в който Кремъл изтъква позицията си по БВП по ППС в икономически класации, и не е първият път, в който ги представя като голям успех на фона на санкциите срещу Русия. Миналата година например руските медии разпространиха твърдения, че Русия е изпреварила Германия и е станала “петата по големина икономика в света”, без изрично да уточняват, че това се отнася само за класацията по БВП ППС – показател, по който Русия всъщност изпреварва Германия още през 2021 г. Твърденията бяха широко разпространени в българските уебсайтове, както и в социалните мрежи.”

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Четете ли езика, който използват? “Руски медии разпространиха твърденията”, “Твърденията бяха широко разпространени в българските уебсайтове”, това е отвратителният начин на западната дезинформация, те се правят, че Русия измисля тези твърдения и ги разпространява в България. Но те не казват, че тези данни идват от МВФ и Световната банка, това няма нищо общо с твърденията на Русия, а със световните икономически данни на най-големия икономически орган на запад – Световната банка. А данните показват, че РУСИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ИКОНОМИКА В ЕВРОПА! Това не е Твърдение, а Факт.

Също така, прочетете отново техния абзац, те започват с твърдението “Кремъл изтъкна позицията си по показателя БВП ППС в икономическите класации”, а след това завършват с думите “без изрично да уточняват, че това се отнася само за класацията по показателя БВП ППС”. Виждате ли това? Ясно като бял ден в един абзац как работи дезинформацията, тези хора са невероятни, а има хора, които четат този боклук и му вярват… Първо казват, че Русия е използвала БВП по ППС, за да демонстрира икономическите си успехи, после измислят някаква шизофренична лъжа, че Русия не е уточнила, че става дума за БВП по ППС.


Бъди внимателен! Не вярвайте на нито дума, която казват тези сайтове!

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Петър Баев
Петър Баевhttps://bgnational.media/
Разследващ журналистБивш съветник по националната сигурностПравителствени отношенияЕксперт по статистика и математика

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ