13.5 C
Sofia

Европейска енергийна криза – кратък анализ

Публикувано на:

Европейската енергийна криза води до значителни геополитически промени. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ), светът преживява “глобална енергийна криза с невиждани досега мащаб и сложност”, като връщане към предишното състояние е невъзможно. Тази криза застрашава финансовата стабилност не само на Европа, но и на развиващите се страни и на страните, които са нетни вносители на енергия.

За мащабния характер на кризата

Кризата в Европа е не само енергийна, но и катализатор за глобални геополитически промени. След като започна мащабният конфликт в Украйна, Русия, която е основен доставчик на петрол и газ за ЕС, световните енергийни и политически пейзажи се промениха коренно.

МАЕ предупреждава, че сме свидетели на “глобална енергийна криза с безпрецедентна дълбочина и сложност”, като последиците от пандемията и войната в Украйна вече промениха глобалната търговия с енергия.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Какво реши да направи ЕС и каква е неговата цена?

Европейският съюз взе тежко икономическо решение, налагайки енергийни санкции на Русия, с надеждата да спре войната в Украйна. Това действие беше оценено като героично от ястребите и русофобите в целия Запад, но също така предизвика сериозни притеснения заради високите цени на природния газ и потенциалното увеличение на смъртността през зимата.

Тази увеличена финансовата уязвимост на Европа може да дестабилизира не само задлъжнелите европейски държави (най-задлъжнели са, разбира се южните държави в Еврозоната), но и развиващите се страни и нетните вносители на енергия по света. Бедните страни и световният юг също ще понесат голяма част от последствията на тази енергийна война.

Последиците от енергийната криза

Очаква се, че последиците от тази енергийна криза ще се влошат през следващата година особено за ЕС, който продължава да отстоява ястребски позиции, а това неминуемо ще доведе до понижаване на жизнения стандарт на все повече европейци. ОИСР предвижда значително забавяне на световната икономика през 2023 г. и леко възстановяване през 2024 г. Американската икономика също ще изпита забавяне отново поради сходни причини, но в САЩ предстоят президентски избори, което винаги прави администрацията чувствителна по икономическите въпроси, което означава, че не е изключено да видим промени в американската политика и ограничаване на стремежите на ястребите в правителството.

Какво предстои?

В заключение, е важно да се отбележи, че докато САЩ и Китай следват протекционистични политики, Европа, която се придържа към правилата на Световната търговска организация, изглежда изостава. Докато Брюксел е по-ангажиран със сексуалното образование в държавите-членки и с обезпечаването на оръжейните и други нужди на Украйна, едва ли ще се отвори възможност за промяна на курса. Добрата новина е, че предстоят евроизбори, които ще променят баланса в Европарламента, а оттам и политиките, които провежда Еврокомисията.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ