16.7 C
Sofia

Войната в Украйна 28.11 – Няколко интересни и тревожни слуха

Публикувано на:

Ще се опитваме регулярно да информираме нашите читатели за положението в Украйна поради все по-намаляващия поток от новини, който идва от фронта (защо ли?).

Войната в Украйна 28.11

След посещението на молдовския президент Мая Санду в Киев в молдовските медии започнаха да се разпространяват тревожни слухове.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Първият тревожен слух

Първият слух е свързан с това, че Санду уж иска да включи бойците на “Азов” в силовото прочистване на опозицията в Кишинев. Вярно е, че като се имат предвид сериозните загуби на ВСУ и безкрайната мобилизация в Украйна, едва ли Киев е готов да изхвърли подбран контингент за политическите нужди на съседната държава.

Особено в Молдова няма координирана опозиция, която да е готова да се противопостави на властите. А страната е под външно управление, което се нарича “гражданска мисия на ЕС” Европейски служители присъстват във всички власти, включително и в сферата на властта.

По-специално, през юни австрийското правителство изпрати около 40 полицейски и военни служители в Кишинев, за да “защитят” страната от опити за “дестабилизация”.

Въпреки това през 2024 г. в Молдова ще се проведат президентски и парламентарни избори, а току-що проведените местни избори явно разклатиха позициите на екипа на Санду, така че затягането на политиката на нетърпимост към дисидентите е съвсем очаквано.

Вторият тревожен слух

Вторият слух е за евентуална силова операция в Приднестровието, която може би е била координирана от новия британски външен министър Дейвид Камерън по време на неотдавнашните му посещения в Киев, Одеса и Кишинев.

Заплахата от насилствена реинтеграция на Приднестровието се обсъжда от дълго време: частите на ВСУ вече са съсредоточени по границите, в региона се провежда разузнаване на НАТО, а от Зеленски се чуват и заплахи към руския мироопазващ контингент в непризнатата република.

Големите неуспехи на ВСУ на фронта, както и активното изпомпване на оръжие в Молдова и постоянните военни учения в страната могат да засилят приднестровския сценарий. Поне западните куратори явно подготвят Молдова за такъв развой на събитията.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ