14.8 C
Sofia

Светът се променя – коментар на Боян Чуков

Публикувано на:

Интересен коментар анализатора Боян Чуков споделяме без редакторска намеса.

Коментар на Боян Чуков

Най-вероятно на 15 ноември Си и Байдън ще се срещнат в околностите на Сан Франциско. Повод е форума на АТИС (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество). Двустранните американо-китайски отношения са в трагично състояние по вина на американската агресивност. САЩ все още не могат да приемат спокойно и без емоции, че не са глобален хегемон. Въпреки, че светът видя и разбра, че Белият дом е лимитиран в своите възможности за влияние в Украйна и Израел. А и не само там. Зеленски и Нетаняху си правят в повечето случаи това, което са намислили. Американската дипломация продължава да размахва назидателно пръст на всеки, който не играе по свирката на янките и не спазва измислените от тях правила. Блинкин и сие продължават да четат нравоучителни лекции на „аборигените“ по света, които вече не се трогват особено от техните думи. Държавният секретар на САЩ започват да го „подритват“ предишни васали като Саудитска Арабия, Турция и други.

Турският външен министър Хакан Фидан не желае да се прегръща и целува с любвеобилния Антъни Блинкен, които вися цяла нощ в Рияд преди да го приеме саудитския кронпринц Мохамед. Последните две години Антъни Блинкен продължава да живее във виртуалния свят на американския глобален хегемонизъм. Американците сега се опитват да омайват Си и да настройват Китай срещу Русия. Преди години Кисинджър успя да направи това. Китай не е Източна Европа и трудно може да бъде качен на шейната от днешния състав на Белия дом. Естествено, зад последния стои разкрачена „дълбочинната държава“, която генерира разнопосочни американски външни политики. Преди години Западът врътна на Поднебесната опиумните войни.

Днес Китай си го връща тъпкано. САЩ измират от вносния китайски фентанил (използва се като развлекателен наркотик), за който ще си говорят специално Си и Байдън. В Поднебесната за съхраняване и употреба на наркотици се налага смъртно наказание. Вашингтон се е опаковал със старомодния ментален купол от периода на еднополюсния свят и се държи като селска радиоточка. Само предава, но нищо не према. Няма особен повод за оптимизъм, че след срещата на Си с Байдън светът ще се промени към по-добро. Дано само отново се възстанови директната връзка между военните на двете ядрени суперсили, която бе прекъсната след наглото посещение на Нанси Пелоси в Тайван преди около една година.

Боян Чуков

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ