18.8 C
Sofia

Денков готви “данъчна тесла” – защо тръгнаха след имотите на българите?

Публикувано на:

В последните дни българските собственици на имоти се сблъскаха с новината за “данъчна тесла”, която се задава над техните собствености в големите градове. Правителството одобри промени в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат на всеки две години общините да актуализират данъчните оценки на недвижимите имоти. Това решение се очаква да доведе до автоматичен скок на данъците за множество собственици, особено за тези с жилища старо строителство.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

За какво става въпрос?

Според статистиката, за последните десет години цените на имотите в големите градове са скочили с 50%, а в някои централни и предпочитани райони увеличението е дори по-значително. Това означава, че данъчната тежест за собствениците в тези райони ще нарасне драстично, като може да засегне непропорционално възрастните хора, които живеят в централните части на София и други големи градове.

Интересно е, че тези промени не бяха обсъдени публично от финансовия министър Асен Василев, а станаха известни от правителственото прессъобщение след заседанието. Това поражда въпроси относно прозрачността на процеса и действителните мотиви зад тези данъчни промени.

Какво казват критиците?

Критиците на тези мерки изразяват загриженост, че те могат да доведат до принудително отнемане на имоти от по-възрастните хора, които не могат да си позволят високите данъци. Така, тези имоти потенциално могат да бъдат превърнати в жилища за мигранти или други целеви групи, което би променило демографския и социален облик на централните градски райони.

Въпреки че официалните мотиви зад промените са свързани с необходимостта от актуализация на данъчните оценки и привеждането им в съответствие с пазарните условия, не може да се пренебрегне възможността това да е част от комплексен план за преструктуриране на градските центрове. Така, “данъчната тесла” може да се окаже инструмент за принудително преразпределение на имотите, което би имало дългосрочни последици за много български граждани.

В заключение, предстои да видим как тези данъчни промени ще се отразят на обществото и дали те наистина са част от стратегия за промяна на собствеността върху имотите в централните части на градовете. Със сигурност, това е въпрос, който ще предизвика оживени дебати и реакции в близкото бъдеще.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3
+1
2
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ