16.1 C
Sofia

ДБ/ПП с нов план: Те ще вземат имотите ви и ще ги дадат на имигранти и роми

Публикувано на:

Архитект Явор Панев и адвокат Цвета Йоцоващ ръководят организацията “Оптимистас”, която се занимава със стратегии за развитие на градската среда. Арх. Панев е специализирал в Барселона и Лисабон. Софиянец е, но години наред живее между столицата и Варна, където е съосновател и на сдружение “Таляна” и на известния арт квартал със същото име.Сега ПП-ДБ има нова визия за бъдещето на България, цигани и имигранти, които живеят във вашите апартаменти, безплатно!

И така, да кажем, че 40% от софийските апартаменти не се обитават от никого, правителството да ги вземе и да ги даде на български семейства с да речем 2, 3 или повече деца, ще бъде полезно за обществото. Освен това ще оправи манипулирания и разбит пазар на жилища в България, който е един от най-скъпите в света в сравнение със средните заплати и цените на жилищата.

Но не това са планирали ДБ/ПП, те няма да дадат на българските семейства с деца безплатни или евтини жилища, те най-вероятно ще ги дадат на имигрантите и циганите от гетата.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Ето какво каза човекът с плана

Явор Панев: На практика в София повече от 30% от жилищата са необитаеми – придобити са само с инвестиционна цел. Това трябва да се промени с държавна и общинска политика, защото това ще бъдат едни празни гета в бъдеще. Те са предимно в южните квартали на София преди и след Околовръстното.

Как се установява, че едно жилище е необитаемо?

Явор Панев: Индикатор са сметките за ток. По тях лесно се установява дали се обитава даден апартамент.

Има ли решение, защото частната собственост е неприкосновена?

Явор Панев: Този проблем в Барселона се решава с интересна политика. Там ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде прехвърлено с договор за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него. Сред много богатите хора, които са си купили жилища в центъра на Барселона и някои от тях ги държат празни, общината вкарва да живеят представители от различни социални слоеве. Така се постига многообразие в общността, каквато е и една от основните общоевропейски ценности – обединени в многообразието.

Явор пропагандира и така наречения 15-минутен град, в който всичко е на една ръка разстояние.

Вашето мнение?
+1
0
+1
1
+1
2
+1
12
+1
2
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ