16.1 C
Sofia

ГЕРБ се СРИНА – Бойко Борисов губи почти всичките си балотажи в страната. Дойде ли краят?

Публикувано на:

След като загуби кметското място в София, Варна и мнозинствата в общинските съвети, ГЕРБ падна и в почти всички балотажи за районни кметове там. В столицата вчера ПП-ДБ спечели 17 от 22 състезания. Във Варна партията на Борисов изгуби всичките три. Утеха е Пловдив с 4 успеха от 6, където спечели и общински кмет.

СОФИЯ

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

През следващите 4 г. герберски кметове ще управлямат само в 3 района на столицата. Основният им съперник взима властта в 19 района, а два ще имат за кмет независими кандидати.

След първия тур на 29 октомври само действащият кмет на район „Средец“ Трайчо Трайков от ПП/ДБ и „Спаси София“ и на „Триадица“ Димитър Божилов от същата коалиция си гарантираха нов мандат. Вчера ПП/ДБ и „Спаси София“ прибавиха още 17 столични района.

Списъкът с кметовете на ПП/ДБ и „Спаси София“ е редно да започне с „Красно село“, където Цвета Николаева печели убедително срещу действащия кмет Румен Русев от ГЕРБ с 57 на 28 на сто при 90 на сто обработени от ЦИК прококоли. „Красно село“ е специфичен район, тъй като преди 4 г. кмет в него с подкрепата на ДБ стана Росина Станиславова. Тя обаче бе отстранена предсрочно заради влязло в сила съдебно решение за конфликт на интереси, след което временен кмет стана споменатият Русев. Мандатът на Станиславова бе оценен като изключително неуспешен, но въпреки това избирателите в района отново не пожелаха да върнат ГЕРБ на власт.

В район „Изгрев“ сегашният кмет Делян Георгиев от ПП/ДБ и „Спаси София„, който преди 4 г. бе избран като кандидат на БСП, печели срещу съперника си от ГЕРБ, общинският съветник Диян Стаматов. Временният резултат е 64 на 26 на сто.

В „Слатина“ убедителна победа взима действащият кмет Георги Илиев от ПП/ДБ и „Спаси София“ срещу Борислав Борисов от ГЕРБ – 64 на 22 на сто.

Новият кмет на район „Оборище“ ще е бившият журналист от БНТ Георги Кузмов, който води убедително на Йоанна Драгнева от ГЕРБ – 63 на 23 на сто.

В „Лозенец“ действащият кмет Константин Павлов от ПП/ДБ и „Спаси София“ побеждава Анджелина Тотева от ГЕРБ с 57 на 30 на сто.

В район „Овча купел“ сегашният кмет Ангел Стефанов от ПП/ДБ и „Спаси София“ води на Борислав Тодоров от ГЕРБ с 52 на 32 на сто.

В район „Младост“ Ивайло Кукуркин от ПП/ДБ и „Спаси София“ побеждава Юлиян Пейчев от ГЕРБ с 58 на 26 на сто от вота.

В „Красна поляна“ действащият кмет Иван Чакъров от ГЕРБ губи с почти двоен резултат от Димитър Петров от ПП/ДБ и „Спаси София“ – 31 на 57 на сто.

В район „Възраждане“ кандидатът Станислав Илиев от ПП/ДБ и „Спаси София“ бие действащия кмет Савина Савова от ГЕРБ с 56 на 33 на сто.

ГЕРБ сдава властта и в най-многолюдния район на София – „Люлин“. След дълги години на управление сегашният кмет от герберите Милко Младенов сдава района на Георги Тодоров от ПП/ДБ и „Спаси София„. Резултатът при над 90 на сто обработени протоколи е 32 на 53 на сто.

Район „Подуяне“ също няма да има повече кмет от партията на Бойко Борисов. Неговият кандидат Петър Митев също губи катастрофално от Кристиян Христов от ПП/ДБ и „Спаси София“ – 33 на 50 на сто.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

И в „Илинден“ избирателите взимат властта от ГЕРБ. Там действащият кмет Иван Божилов от ГЕРБ остава втои за сметка на претендента Емил Бранчевски от ПП/ДБ и „Спаси София“ – 41 на 47 на сто.

Още един дългогодишен районен кмет на ГЕРБ си заминава. В район „Искър“ Ивайло Цеков губи срещу Ясен Русев от ПП/ДБ и „Спаси София“ – 32 на 53 на сто.

Сходно е положението и в район „Връбница“, където досегашният кмет Младен Младенов от ГЕРБ ще сдаде властта Румен Костадинов от ПП/ДБ и „Спаси София“ – 37 на 48 на сто.

В район „Кремиковци“ е имало сравнително по-оспорвана битка и там действащият кмет Лилия Донкова от ПП/ДБ и „Спаси София“ печели срещу общинския съветник от ГЕРБ Борис Петров с 51 на 46 на сто.

По-оспорван е бил балотажът и в район „Сердика“, където Момчил Даскалов от ПП/ДБ и „Спаси София“ побеждава действащия кмет Тодор Кръстев от ГЕРБ с 47 на 40 на сто.

ГЕРБ губи дори район „Витоша“, който също много дълго време управляваше. Според резултатите досега обаче действащият кмет от ГЕРБ Теодор Петков ще бъде сменен от съперника си Зарко Клинков от ПП/ДБ и „Спаси София“ с вот от 41 на 49 на сто.

Една от най-болезнените загуби на ГЕРБ е в „Нови Искър“, където досегашният кмет Даниела Райчева от ГЕРБ често се сочеше от съпартийците ѝ за пример. Въпреки това обаче и тя губи изборите от независимия Владимир Владимиров – 43 на 53 на сто.

ГЕРБ, които досега управляваха 12 столични района, след балотажа в неделя вече имат само 3. В район „Банкя“, който е отколешен бастион на партията на Бойко Борисов, действащият кмет Рангел Марков печели нов мандат в спор с Антон Бранков от „Възраждане“ – 54 на 36 на сто.

ГЕРБ си връщат и район „Панчарево“, където имаха кмет до 2019 г. Сега Евгения Алексиева от ГЕРБ надви действащия кмет Николай Гюров, който се яви като независим. Резултатът е 61 на 33 на сто.

В „Надежда“ действащият кмет Димитър Димов от ГЕРБ почти сигурно печели нов мандат срещу Румен Димитров от ПП/ДБ и „Спаси София„. При 90 на сто обработени протоколи резултатът е 47 на 42 на сто в негова полза.

Район „Студентски“ ще се управлява през следващите 4 г. от независим кмет. Сегашният Петко Горанов, който през 2019 г. се яви от листата на ДБ, този път игра без партия и според временните резултати печели срещу Еней Енчев от ПП/ДБ и „Спаси София“ с 51 на 43 на сто.

ВАРНА

Във Варна централният район „Одесос“ бе спечелен от Цветнен Цветков, ПП-ДБ. Той победи с 3% пред Биляна Раева, ГЕРБ. Убедителен бе успехът на Николай Желязков от ПП-ДБ в район „Приморски“ – взе почти 55%. Най-интересно бе в „Младост“, където досегашният кмет от ГЕРБ Христо Христов се състезава от „Алтернатива за гражданите“ – спечели с 48 на 42 срещу Евгени Дянков от ГЕРБ. Другите два района – „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“, бяха взети от ГЕРБ на първи тур.

ПЛОВДИВ

ГЕРБ взе 4 балотажа, а ПП-ДБ два. Съответно Георги Стаменов ще управлява в „Централен“, Емил Русинов в „Източен“, Атанас Кунчев, „Южен“, Георги Гатев в „Тракия“. В „Западен“ и „Северен“ са хората на „градската десница“ – Тони Стойчева и Венцислава Любенова.
Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ