17.8 C
Sofia

Олигарсите, които не искат Деян Николов да стане кмет на София

Публикувано на:

В последните години, бизнесът на управлението на отпадъци в София се превърна в една от най-печелившите индустрии в столицата. Двамата главни играчи на този пазар – Румен Гайтански-Вълка и Кирил Домусчиев, чрез своите фирми, са основните изпълнители на услугата по събиране и обработка на боклука в града. Техните компании са добре познати на софиянци и са често обект на обсъждане в медиите.

Човекът, който говори с имена

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Но на последния хоризонт на столичната политическа сцена се появи ново име – Деян Николов от ПП Възраждане. Той е кандидат за кмет на София и вече публично изрази своите амбиции да промени начина, по който се управлява бизнесът с отпадъците в града. Николов обещава по-голяма прозрачност, конкуренция и ефективност в сектора, което може да застраши доминантното положение на фирмите на Гайтански-Вълка и Домусчиев.

Николов открито ги назова в поредца интервюта като хората, които движат боклука на София и като хора, пред които няма да се огъне. Никой друг опонент на Николов нямаше смелостта да назове конкретните олигарси, чиито интереси иначе са публична тайна.

Защо ги е страх от Деян Николов?

Две са основните причини, поради които двамата бизнесмени може би се страхуват от възхода на Деян Николов:

  1. Прозрачност и Отчетност: Николов обещава да въведе по-строги мерки за прозрачност и отчетност в сектора. Това означава, че всички договори, сключени с фирми за управление на отпадъци, ще бъдат подложени на публичен преглед.
  2. Твърдо отстояване на позициите: Деян Николов е известен като един от най-принципните хора във Възраждане и едно от големите остриета на партията в различните кампании. Закалката му в редица политически битки е доказала, че не се поддава на натиск и няма да се огъне пред бизнес интересите на дуото – Домусчиев-Вълка.

Промяната за София?

В заключение, ако Деян Николов стане кмет на София, това може да доведе до големи промени в сектора за управление на отпадъците. Това е причината, поради която Гайтански-Вълка и Домусчиев може би се страхуват от неговия възход на власт. Нищо подобно не може да се каже за никой от основните му опоненти, които мълчат по темата с боклука или остават в лоното на обичайните клишета.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Вашето мнение?
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ