1.8 C
Sofia

Надпреварата за кметския пост във Варна ще бъде между ГЕРБ и Възраждане.

Публикувано на:

Изборите за кмет във Варна са едни от най-оспорваните в България, а морската столица на България изглежда ще се превърне в надпревара между статуквото и аутсайдерската сила. Но това не изглежда да е надпревара между 2 партии, нито пък надпревара между една партия, както в много други градове.

Иван Портних е почти сигурен победител на първия тур, увеличавайки резултата си на 29,7%, който очевидно може да изглежда различно при окончателното гласуване, но ще бъде около диапазона 26-33%. Това е очаквано, коалиционното правителство се опита да превърне тази надпревара в надпревара между две партии, както в много други градове, като изправи ГЕРБ и ПП/ДБ срещу себе си, в нещо като фалшива опозиция. Много от кандидатите като Благомир Коце са бивши олигарси на ГЕРБ и са били в корупционни скандали, свързани с предишните им кабинети.

Сега Благомир беше избран да се кандидатира срещу Портних, но не успя да си осигури второто място. Това донякъде сгъна плановете на коалицията, това място зае Коста Стоянов от партия “Възраждане” с 22,4% от гласовете, като е почти сигурно, че той е в диапазона 18-24%.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Междувременно Благомир достигна своя пик от 15,2% и не е помръднал и на сантиметър, очаква се, че може дори да падне, след като настъпи изборният ден, като очакваният резултат се полага около 12-18%. Това го поставя много близо до него, ако Коста Стоянов не успее да достигне минималната си граница от 18%, а Благомир достигне максималната си граница от 18%, това може да преобърне резултатите, но този сценарий е много малко вероятен.

Най-вероятният сценарий ще бъде битката между ГЕРБ, подкрепени от ДБ и ПП, и Коста Стоянов с Възраждане. На втория кръг Коста Стоянов ще трябва да се потруди допълнително, тъй като ще трябва да осигури поне 25% повече, за да има шанс за победа. Той ще трябва да получи подкрепата на почти всички гласове от “Други”, БСП и част от гласовете на ПП/ДБ.

Това е може би една от най-вълнуващите надпревари за наблюдение, тъй като може да донесе много изненади за този огромен град.

Вашето мнение?
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Петър Баев
Петър Баевhttps://bgnational.media/
Разследващ журналистБивш съветник по националната сигурностПравителствени отношенияЕксперт по статистика и математика

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ