20.8 C
Sofia

Това е краят на една ера за Intel

Публикувано на:

В процесорите на Intel се случва сериозна промяна. Най-новите чипове от 14-о поколение, известни преди това като Raptor Lake Refresh, са достъпни за продажба. Те отбелязват и последния път, в който Intel ще използва марката си Core i-series.

През десетилетията на своята дейност Intel е преминала през корекции на марките, но през 2008 г. с пускането на архитектурата Нехалем създаде марките Core i3, Core i5 и Core i7. Това е брандингът, към който компанията се придържа в продължение на 15 години, като през 2018 г. актуализира гамата със знака Core i9, за да отбележи най-мощните чипове.

Процесорите от 14-о поколение ще бъдат последните, които ще използват тази марка. Имаме Core i9-14900K, Core i7-14700K и Core i5-14600K, но Intel твърди, че ще пусне още процесори от 14-о поколение за настолни компютри през следващата година. Те ще следват същата схема на именуване, но дойде ли време за пускането на Meteor Lake при лаптопите и Arrow Lake от 15-о поколение при настолните компютри, Intel ще премине към новата си марка Core Ultra.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Какво означава това за потребителите? Не много. Intel все още ще сегментира процесорите си в групи, но те ще бъдат допълнително разделени на клонове Core и Core Ultra. Например, Core i7-14700K може да бъде нещо като процесор Core Ultra 7 14700K. Не е съвсем ясно как суфиксите на Intel, които отбелязват неща като дали процесорът е отключен за овърклок, ще се включат в новата схема.

Надяваме се, че преходът ще бъде безболезнен, въпреки че обикновено има известни търкания при всяка голяма промяна на марката. Дори месеци след като AMD промени схемата за наименуване на лаптопите си, все още има много неясноти относно това какво точно получавате от мобилен процесор на AMD. Надяваме се, че Intel няма да попадне в същия капан.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Тези, които често посещават списъци с най-добрите процесори, ще знаят кое какво е с новата линия на Intel, но определено има потенциал за объркване. В допълнение към маркировката Core и Core Ultra, Intel се отказва от споменаването на поколението. Официалното наименование на нещо като Core i9-14900K е “Intel 14th Generation Core i9-14900K”. Според новата схема той ще бъде “Intel Core Ultra 9 14900K”. Това може да остави някои купувачи в неведение относно поколението на техния процесор.

Това обаче в крайна сметка е проблем за 2024 г. Първите процесори Core Ultra ще бъдат доставени в края на тази година, но лъвският пай от чиповете ще се появи едва през следващата година. Според слуховете първите чипове Core Ultra може да са много скъпи, но ще трябва просто да изчакаме и да видим.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Борис Морев
Борис Морев
Дипломат
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ