18.8 C
Sofia

Ирландски евродепутат казва на Урсула фон дер Лайен да си затвори устата и да подаде оставка!

Публикувано на:

Публикация на Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа X, преди Twitter, предизвика гневна реакция на евродепутата от Ирландия Клеър Дейли.

Председателят на Еврокомисията реши да обяви каква е позицията на ЕС по повод войната между Израел и палестинците в Газа, въпреки че не е имало извънредна среща на Европейския съвет, който определя и решава външната политика на Евросъюза.

Фон дер Лайен написа: „Днес терористите от „Хамас“ удариха сърцето на Израел, като заловиха и убиха невинни жени и деца. Израел има право да се защитава – днес и в идните дни. Европейският съюз застава зад Израел.“

Евродепутатът Клеър Дейли й отговори гневно: „Коя си мислите, че сте? Вие не сте избрана и нямате правомощия да определяте външната политика на ЕС, която се определя от Европейския съвет.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Европа не „застава зад Израел“. Ние сме за мир. Вие не говорите от наше име. Ако нямате какво градивно да кажете, а явно нямате, млъкнете“, написа евродепутатката.

Ирландия, която Клеър Дейли представлява в Европарламента, има исторически връзки с Палестина. След като Ирландия се присъедини към Европейския съюз през 1973 г., Дъблин пое инициативата да защитава палестинската кауза в Европа. През февруари 1980 г. Ирландия беше първата членка на ЕС, която призова за признаването на палестинската държава.

Сблъсъците между ирландските мироопазващи сили на ООН в Ливан и израелската армия между 1978 и 2000 г. влошиха отношенията между Иралндия и Израел. 45 ирландски войници загинаха по време на служба към ООН в Ливан, а ирландското правителство обвини Израел, че е пряко или косвено отговорен за най-малко 15 от тези смъртни случаи, включително отвличането и екзекуцията през април 1980 г. на редниците Томас Барет и Дерек Смолхорн, извършена от армията на Южен Ливан, християнска милиция, съюзник на Израел.

Вашето мнение?
+1
4
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ