14.8 C
Sofia

Контролирана опозиция на статуквото ли е Ваня Григорова?

Публикувано на:

В предверието на местните избори в София, много се говори за ролята на различните политически фигури и тяхната автентичност. Едно от водещите имена е това на Ваня Григорова Но доколко тя е истинска опозиция, или пък е част от така наречената “контролирана опозиция”?

Когато коментираме това, трябва да сме наясно и с ролята на синдикатите, защото именно позицията и на икономист към синдикатите е помогнало за изграждането на личността на г-жа Ваня Григорова през годините. Истината е, синдикатите често са играли сдържаща роля в политическите процеси. Те са били мост между властта и работниците, като често са помагали на действащите политически сили да поддържат статуквото.

Когато фактите говорят…

Един от най-ярките примери за това е ролята на синдикатите по време на управлението на ГЕРБ. Въпреки множеството проблеми на икономическото поле, синдикатите стриктно сдържаха основните си искания единствено до увеличаване на минималната работна заплата, което индиректно всъщност помага повече на бюджета, отколкото на бизнеса или трудещите се, защото увеличава вноските в и без това продъненото НОИ, но не може реално да увеличи парите, които хората получават. Последните драми с плана за възстановяване и устойчивост и казусът с “Мариците” е крайно време да ни отвори очите, че синдикатите имат ролята да организират работниците, когато трябва да са организирани, но да не прекаляват каквито и гаври да извърши правителството.

А Ваня Григорова?

Във връзка с Ваня Григорова, някои критици твърдят, че тя е част от същия модел. Твърди се, че тя е “контролирана опозиция”, която има за цел да разсее гласовете на истинската опозиция и да помогне на ГЕРБ да запази своите позиции в София. Много знаков пример е едно интервю на г-жа Григорова от началото на “ваксинационната” кампания срещу Ковид в България. В това интервю тя приканва хората да се ваксинират и казва, че тя самата го е направила веднага, щом е имало възможност. Това е и причината в някои леви среди да и тръгне прякора Ваня Ваксината Григорова

Не трябва да забравяме, че именно “ваксинацията срещу Ковид” беше причината за едно от най-зверското ограничаване на правата на българските трудещи въобще в годините на Прехода. Хора бяха уволнявани, дискриминирани, обиждани, бити по протести и какво ли още не, защото искаха да запазят базисните си човешки права. Къде беше Ваня Григорова тогава? Може би отговорът на този въпрос е и отговор на въпроса дали е контролирана опозиция…

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ