21.8 C
Sofia

Костадин Костадинов пред френски медии: Ако Европа иска да оцелее, ЕС трябва да се реформира.

Публикувано на:

Костадин Костадинов е председател на българската националистическа партия “Възраждане”, която печели 37 от общо 240 места на парламентарните избори през април 2023 г. Лионел Баланд се срещна с него и го интервюира за Breizh-info.

Breizh-info: Каква е Вашата лична история в политиката и тази на Вашата партия?

Костадин Костадинов: Партия “Възраждане” беше основана през 2014 г. от млади българи, които не можеха повече да търпят упадъка на българската държава. По това време аз бях на 34 години и сред най-възрастните от тях. Много от основателите на партията нямаха политически опит и никой от тях не живееше в столицата на страната, София. Повечето от тях живееха в Североизточна България. Обединяваше ни идеята да се противопоставим на разрушаването на българската държава, защото страната ни е изправена пред катастрофа: населението ѝ намалява със 100 000 души всяка година. Ако тенденцията се запази, след няколко десетилетия България ще изчезне. Ето защо създадохме нашата партия и избрахме името Възраждане.

Breizh-info: Проблем ли е имиграцията за България?

Костадин Костадинов: Да, защото мигрантите преминават през нашите граници и влизат в България. Добрата новина за нас е, че тези мигранти не искат да останат в България. Тяхната цел е да стигнат до Западна Европа. Всеки ден около 1000 души пресичат българската граница. Искаме да спрем това явление и ще го направим веднага щом застанем начело на страната.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Breizh-info: Кои са другите основни проблеми, пред които е изправена България, и какви са решенията, за които се застъпва партията?

Костадин Костадинов: Освен демографската катастрофа, съществува и проблемът с демилитаризацията на България. През последните няколко десетилетия капацитетът на българската армия е драстично намален. Нещо повече, запазването на финансовия суверенитет е много актуален въпрос. За да го защитим, ние събрахме 604 000 подписа на хора, които искат да запазят националната валута – лева. Българското законодателство предвижда, че след като бъдат събрани 400 000 подписа, трябва да се проведе референдум.

Българското правителство обаче отказа да проведе този референдум и в момента ние се обръщаме към българския Конституционен съд. Нарушавайки закона, българското правителство на практика ни показва, че не желае да спазва демократичните правила и че е наясно, че 80% от хората не желаят националната валута да бъде заменена с евро. Що се отнася до националната отбрана, в момента на наша територия има четири бази на САЩ и ние искаме да ги закрием.

Бяхме принудени да намалим драстично капацитета на българската армия с обяснението, че американските сили ни защитават. Но в Конституцията ясно е записано, че единствената армия, която може и трябва да пази България, е българската армия. Страната преживява и други кризи: здравна, образователна, социална и икономическа. Ние имаме решения за всяка от тях.

Breizh-info: Вие сте противник на еврото, но каква е Вашата позиция по отношение на Европейския съюз?

Костадин Костадинов: В сегашното си състояние Европейският съюз представлява политическа опасност за европейската цивилизация. Ако продължи стремежа си да се превърне в единна европейска държава, той ще унищожи европейската цивилизация. Поради тази причина Европейският съюз трябва да бъде реформиран. Нека си припомним думите на бившия френски президент Шарл дьо Гол, който каза, че Европа трябва да бъде Европа на нациите, а не на наднационалните елити.

Breizh-info: Каква е Вашата позиция по отношение на войната в Украйна?

Костадин Костадинов: Войната беше провокирана от Съединените щати и всеки нормален човек в Европа, който се интересува от тази тема, може да разбере това. Целта на тази война е да се отслаби Русия, а също и икономическият потенциал на Европа. Политиката на САЩ спрямо Европа е изключително негативна.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Breizh-info: Подкрепяте ли инициативата “Интермариум” или “Три морета”?

Костадин Костадинов: Категорично не! Ние сме против нея. Това е повторение на политиката, насочена срещу Съветския съюз, второ издание. Идеята на поляка Йозеф Пилсудски (1867-1935 г.) беше да се създаде санитарен кордон срещу Съветския съюз от Балтийско до Черно море. Първият Интермариум довежда до Втората световна война. Вторият Интермариум може да доведе до Трета световна война. Трябва да спрем това. Русия принадлежи на европейската цивилизация и колкото повече Русия се интегрира в Европа, толкова по-силна ще бъде тя.

Тъй като съм историк, ще ви дам един пример. Сегашните опити за изолиране на Русия от Европа са подобни на тези, които са съществували след Наполеоновата епоха, за да се опитат да изолират Франция от останалата част на Европа, след Виенския конгрес през 1815 г. Но в крайна сметка трябваше да се признае, че без Франция Европа не съществува. Без Русия Европа не съществува.

Breizh-info: Каква е Вашата позиция по отношение на Северна Македония?

Костадин Костадинов: В момента тя е втората по големина държава в България. Нейното население говори български език и е от български произход. За улеснение на френскоговорящите читатели, разликата между населението на България и това на Северна Македония е като разликата между населението на Бургундия и това на Окситания. Ние сме едни и същи хора. Искаме обединение на двете Българии, както се случи със Западна и Източна Германия през 1990 г. Ние наричаме Северна Македония Западна България.

Breizh-info: Към коя група ще се присъедини партия “Възраждане” след европейските избори през юни 2024 г.?

Костадин Костадинов: В момента имаме две възможности. Първият е да работим с “Идентичност и демокрация” (ИД), а вторият е да създадем нова група. Целта е в рамките на една и съща група да бъдат всички партии, които искат обединена Европа, свободна от чужди влияния. Всички тези политически формации трябва да образуват група, която да бъде третата патриотична група в Европейския парламент, наред с Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и Идентичност и демокрация (ИД).

Breizh-info: В България, освен това, което се случи с евентуалния референдум, за който споменахме, Възраждане страда ли от дискриминация като опозиционна партия, особено в медиите?

Костадин Костадинов: Да, разбира се. Партията трябваше да се изправи пред съдебни процедури за забрана, но те бяха неуспешни. Ние спечелихме съдебното дело. След това бях арестуван и вкаран в затвора в София за 24 часа. След това бяхме официално следени от българските тайни служби, които подслушваха телефоните ни. Телефонът ми все още се следи от българските тайни служби.

Американските медии редовно провеждат пропагандни кампании срещу нас. Нещо повече, партията, която в момента управлява българската държава, иска отново да се опита да ни забрани, а българският министър-председател открито призова да бъда арестуван за втори път. Така че можете да видите, че фашизмът се развива много бързо в България. На практика държавата ни се управлява от фашистка диктатура под американско управление.

Breizh-info: Бихте ли искали да добавите нещо?

Костадин Костадинов: Да живее България!

Вашето мнение?
+1
4
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ