18.5 C
Sofia

Топ 5 най-брутални случаи на домашно насилие в България!

Публикувано на:

Обществения отзвук от скорошните събития подтикна БНМ да подготви ретроспективен материал с 5 от най-смразяващите кръвта акта на домашно насилие. За разлика от нашумелите напоследък инциденти, тук сме описали фатални случаи, с които можем само да си спомняме за жертвите и тъжният им край. Нека този списък послужи като пример при изковаването на законите от депутатите и предупреждение за обществото ни. Редакцията предупреждава: четете на свой риск!

Номер 5

40-годишна намушка и уби мъжа си в столичния кв. “Овча купел”

Мъж умря, откакто дамата, с която живее, го намушка с нож след скандал в столичния квартал ” Овча купел “. Това оповестяват от Столичната дирекция на вътрешните работи по първични данни.

Сигнал за ранен мъж е подаден нощес малко след 23.00 ч. Към адреса са изпратени неотложно полицейски чиновници, както и екипи на Спешна здравна помощ.

Пострадалият 51-годишен мъж е качен в кола за спешна помощ, само че е починал на входа на болничното заведение. На място е осъществен оглед, а 40-годишната жена е арестувана.

Lupa.bg научи, че главната версия на ченгетата е че закононарушението е осъществено след самоотбрана при скандал от ревнивост. По първични данни дамата си е признала всичко и сега тя беседва с юриста си.

Номер 4

Само 10 години затвор за Снежана, която уби с нож в сърцето приятеля си в Смолян

В деня на убийството Снежана е имала рожден ден

48-годишната Снежана Йолджиева, която уби приятеля си с нож в дома си в смолянския квартал “Устово”, е осъдена на 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Присъдата е влязла в сила и Йолджиева е приведена в затвора.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Снежана е убила Огнян Огнянов – Джурата в къщата си, в спалнята на първия етаж с нож, на 12 юни, 2021 г. Тя живеела на семейни начала с 51-годишния мъж. Джурата е починал на място, а сигналът е подаден лично от нея. С техническо средства е установено, че жената е била пияна. Двамата редовно употребявали алкохол и след като се напиели, започвали скандалите между тях, често пъти прерастващи във физическа разправа. В деня на убийството Снежана е имала рожден ден.

Огнян дал на Снежана 50 лева, с които да плати 40 лева дълг, а с останалите 10 лева да си купи подарък. Вечерта Огнян, който работел в гатер, се прибрал пиян от работа. Двамата си сипали водка и почти изпили бутилката. След това станал скандалът, като по думите на Снежана поводът е бил от интимен характер.

Отбранявайки се, докопала ножа. Забила го е, но не разбрала, че Огнян е мъртъв. Мислела, че си е легнал да почива. Допила е и неговата чаша и легнала до него и по кръвта часове по-късно разбрала какво се е случило. Установила, че е кръв, видяла, че има прободна рана, опитала се е да прави изкуствено дишане. Обадила се на тел. 112 и съобщила, че в дома й има труп.

Номер 3

Намериха тяло на мъж с множество рани и синини край Благоевград, арестуваха жена

Тя твърди, че го е убила с лопата

63-годишна жена е задържана от полицията снощи, след като твърди, че е убила мъж, с който живее на семейни начала в с. Логодаж. Сигналът е получен към 21 ч. снощи за починал мъж в селото край пътя от Благоевград за ГКПП „Ст. Лисичково“.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Мъжът бил мъртъв, имал синини по ръцете, следи от наранявания по корема от остър предмет, както и травма в областта на носа. Жената с която живее казала, че го е ударила с лопата, тъй като много пиел, вдигал скандали, поради което от години не живеел със семейството си.

При разпитите жената била неадекватна, казала, че е ударила мъжа с лопата и го „оставила на място“. Няма данни задържаната да е с психично заболяване.

Тялото на А.К, на около 65 години, е транспортирано в 23 ч. снощи за МБАЛ-Благоевград за извършване на аутопсия от съдебен лекар, за установяване причините за смъртта му. По случая са работили криминалистите от Второ РУ.

Номер 2

Жена уби мъжа си с брадва след семеен скандал в Николаево

70-годишна баба уби мъжа си с брадва след семеен скандал в събота, съобщават от прокуратурата.

Убийството е станало в дома на възрастните хора в град Николаево до Казанлък. Тя е нанесла няколко удари с брадвата по главата на 72-годишния си мъж. Скоро починал от нараняванията. 

Сигнал за инцидента е от в събота около 18,25 в РУ в Казанлък. 70-годишната  жена е задържана за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор Предстои Окръжна прокуратура-Стара Загора да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо нея.

Номер 1

Убийца се изненада от доживотната си присъда

Пловдивчанката Красимира Лалева, която на 21 октомври 2021 г. уби приятеля си Божан Иванов, първо го ударила 4 пъти с гира по главата, после стискала устата му, за да не може да диша, душила го, докато счупи подезичната кост, надянала му найлова торба, а след това завлякла тялото му в банята, поляла го с масло и се опитала да го запали.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Целият вход се изпълнил с дим и когато съседи ѝ звъннали, обяснила, че по невнимание е запалила кърпа. Захвърлила телефона му в шахта, след като изтрила чатовете помежду им, а дрехите му поставила в различни контейнери за смет. След това часове наред жулила и търкала апартамента с различни препарати.

Тези подробности по престъплението излязоха от пледоариите по делото срещу нея. Тя беше призната за виновна в убийство с особена жестокост и осъдена на доживотен затвор, пише “24 часа”.

След извършеното Лалева се свързала с отец Виктор Христев от църквата “Света Марина” и му разказала какво е направила. Свещеникът преценил, че няма как да запази тайната на изповедта, и й казал, че трябва да се обадят в полицията. Според адвоката на Лалева Георги Василев тя не се възпротивила и отец Виктор позвънил на телефон 112. След задържането си 37-годишната жена направила пълни самопризнания.

Тя отказа да дава обясения пред съда, но в отговор на въпрос на прокурора Росен Каменов заяви, че Божан Иванов я е тормозил – физически и словесно. “Няма никакви данни по делото за подобни посегателства”,

възрази Каменов. 

Красимира и 7 години по-младият Божан се запознали през 2019 г. На два пъти се събирали да живеят заедно, после тя влязла в манастира в Куклен. Потърсила го отново, когато напуснала обителта. Лалева е сирак, в последните години не работела, и според адвоката на близките на убития Георги Божков търсела някой да я издържа. Имала високо самочувствие и въпреки че основно тя инициирала срещите с Божан, му натяквала, че е от ромски произход, и подчертавала, че я е гнус от него.

“В конкретния ден взела гира от терасата и Божан я попитал: “Какво ще спортуваш с тези малки гърди?” Може ли тази реплика да отприщи такава агресия”, попита прокурорът и поиска доживотна присъда. Защитата на близките на жертвата описа Лалева като безполезна и много лоша личност. “Както казва народът, криво дърво само брадвата го изправя. В случая и доживотната присъда не може да компенсира загубата на близките, но поне Лалева да не е сред хората”, каза адвокат Георги Божков.

Защитникът на подсъдимата описа фаталния ден по друг начин. “Тя е имала силни чувства към Божан, а той й е казал, че има друга приятелка – по-млада и по-хубава. Тя е нанесла ударите не от жестокост, а от страх, защото той е бил физически много по-силен от нея”, пледира адвокат Георги Василев.

“Още го преживявам. Дълбоко и искрено съжалявам. Господ ми е свидетел, че не съм искала да стане така, моля за минимално наказание”, каза Лалева в последната си дума. Но не се обърна към близките на Божан, които бяха в залата. След делото нейна близка подчерта пред “24 часа”, че Красимира е останала сираче рано, била е изоставена от сестрите си и е имала тежък живот.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив. 


В повечето случаи насилниците от нежния пол получават по-лека присъда в сравнение с мъжете извършители, въпреки че както виждаме са склонни да стигат до по-тежки форми на насилие, често с фатален край. Каква трябва да е тежестта на присъдата след подобни престъпления и по какви критерии трябва да утежнява или намалява присъдата, питаме вас, читателите на БНМ?

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
7
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ