18.5 C
Sofia

Америка губи войната за Африка – с колониализма е свършено!

Публикувано на:

Америка губи войната за Африка – с колониализма е свършено!

Нигерийското правителство едва ли ще се подчини на натиска на Запада и ще отмени извършения от него преврат. Нигерийските сили за сигурност задържаха нигерийския президент Мохамед Базум и поеха контрола над страната на 26 юли. Регионални и международни държави и организации наложиха санкции и намалиха помощта.

ECOWAS, регионален политически и икономически блок в Западна Африка, заплаши да използва сила, за да отмени преврата. Нигерийското правителство удвои усилията си за осъществяване на преврата, като сключи споразумение със съседните правителства за съвместна защита срещу намеса на ECOWAS, арестува цивилни служители, назначи военни на ръководни държавни постове и намали сътрудничеството със западните партньори.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Съпротивата на нигерийското правителство срещу връщането на властта на цивилни лица ще доведе до международната му изолация и ще принуди нигерийското правителство да търси помощни сили. ЕС и САЩ вече прекратиха военното си сътрудничество с Нигер, а влошаването на отношенията между Запада и нигерийското правителство ще направи несъстоятелни настоящите френски и американски мисии в страната.

Фигура 1. Регионални реакции на преврата в Нигер

Нигерийските военни ще трябва да компенсират загубата на западни войски, доставки и финансиране. Най-вероятните варианти на нигерийското правителство ще бъдат укрепване на гражданските милиции, както направи Буркина Фасо, или наемане на финансираната от Кремъл Група “Вагнер”, както направи Мали.

Финансистът на “Вагнер” Евгений Пригожин вече е рекламирал “Вагнер” като вариант за нигерийското правителство, а на 2 август нигерийска делегация замина за Бамако, за да поиска “бързо разполагане” на сили на “Вагнер” в Нигер. Въпреки това CTP вече оцени, че “Вагнер Груп” вероятно няма капацитет да се разположи в Нигер в близко бъдеще, освен ако не пренасочи сили, които вече са в Африка, а посланикът на Русия в Нигерия заяви, че Русия не планира да използва свои сили в Нигер.

Този сценарий стана по-реалистичен с новия съюз между Мали и нигерийското правителство, като се има предвид, че групата “Вагнер” разполага с 1000 души в Мали.

Намесата на Икономическата общност на Западноафриканските държави (ECOWAS) в Нигер може да се случи и би била най-опасният сценарий. Ограниченията на съседните военни сили ги поставят в неблагоприятно положение да подкрепят дългосрочна интервенция или мироопазващи сили. Нигерия е изправена пред сериозна многостранна криза в областта на сигурността, а гражданската война в Судан засили разделението в управляващата армия на Чад.

Разходите за намеса в Нигер също са по-големи от предишни намеси на ECOWAS, като например в Гамбия през 2017 г. Нигер е географски по-голям, с по-силна армия, допълнителни регионални съюзници и продължаващ вътрешен конфликт. Регионалните лидери заявиха, че все още се подготвят за интервенция въпреки тези разходи.

Фигура 2. Салафитско-джихадистки зони на действие в Западна Африка

Една военна намеса на ECOWAS вероятно ще влоши положението със сигурността в Нигер и региона в дългосрочен план, независимо от резултата от нея. Насилственото възстановяване на президента Bazoum ще подкопае доверието в него и ще подсили вредните твърдения, че Франция и Западът подкрепят неговата администрация.

Една регионална намеса би отслабила и нигерийските военни, освен ако хунтата не капитулира, създавайки потенциален вакуум за салафитско-джихадистките групировки. Регионалните сили не разполагат с капацитет за успешна мироопазваща мисия, а подкрепяните от хунтата помощни сили биха били склонни към нарушения на правата на човека, както бе оценено по-рано.

Фигура 3. Салафитско-джихадисткото движение в Африка

Включването на Буркина Фасо и Мали в бойните действия на страната на нигерийското правителство допълнително би отслабило собствения им капацитет да забавят разпространението на салафитско-джихадистките групи на своя територия.

Една регионална намеса също така рискува да дестабилизира вероятни страни донори като Нигерия или Чад, както беше посочено по-рано, което би имало значителни последици поради големите им военни сили и важната им роля в регионалните дела.

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Расколников
Расколниковhttps://prostoprikazki.com
Сътрудник по националната сигурност и фитнес-националист.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ