13.8 C
Sofia

Факти за говеждото Вагу – защо това прочуто месо е толкова скъпо и струва ли си цената?

Публикувано на:

Факти за говеждото Вагу – защо това прочуто месо е толкова скъпо и струва ли си цената?

Научете повече за вкусното месо и защо е толкова скъпо.

Богатият маслен вкус на говеждото месо Вагу, както и високата му цена, която посетителите усвояват впоследствие, са допринесли това месо да се превърне в един от най-почитаните деликатеси в света. Но с нарастването на известността на говеждото месо Вагу, което се появява както в пържоли със сух стаж, така и в сандвичи с размери на пинта, се появиха и въпроси дали си струва да се потапяте в спестовната си сметка? Ето как всички ние можем да бъдем по-добре подготвени да вземем информирано решение следващия път, когато нашият сервитьор се опита да ни продаде специалните си предложения за Вагу.

Какво представлява говеждото месо Вагу?


Буквалният превод на Вагу – “японска крава” – е не толкова деликатен намек, че характеристиките на говеждото месо, което ще ядете, се определят от раждането му – и от мястото, където се е родило. За да може да получи обозначението Вагу в Япония, чистокръвната крава трябва да е генетично свързана с една от следните четири японски породи: AАкаге Уашу (японска кафява), Куроге Уашу (японска черна), Мукаку Уашу (японска опрашена) или Нихон Танкаку Уашу (японска късокосместа). Избрани са предимно заради издръжливостта си и склонността си към мраморизация – белите петънца вътрешномускулна мазнина, които ще видите разпръснати по парчето постно розово месо – наследството и последващото отглеждане на тези породи е това, което изисква най-високата цена.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Както съобщава Business Insider, една възрастна крава може да бъде продадена за 30 000 долара. Подобно на много други луксозни храни, високите цени се дължат отчасти на ексклузивността на продукта, на преживяването, което той предоставя на клиентите и на разходите, които животновъдите правят, като например вносните цени на концентрирания фураж, необходим за увеличаване на талията на говедата.

Преди да бъде заклана, кравата, отглеждана за говеждо месо Вагу, може да натрупа до 50 % от теглото си мазнини благодарение на щателното хранене, което може да продължи до две години. Отплатата и причината, поради която фермерите, ресторантите и в крайна сметка клиентите са готови да похарчат каквато и да е сума – се свежда до вкуса.

При готвене мраморната мазнина се разтопява в мускулните влакна на пържолата, като спомага за запазването на влагата и сочността ѝ. Друг допълнителен бонус? Според Eat This, Not That! съотношението между мононенаситени и наситени мазнини е по-високо във Вагу в сравнение с други червени меса, което го прави привлекателен вариант за хора с диетични ограничения.

Говеждо месо Кобе срещу говеждо месо Вагу: Каква е разликата?


Ако се замисляте какво е и какво не е говеждо месо Вагу, има вероятност да сте попадали на говеждо месо Kobe и да имате някои въпроси. Всичкото говеждо месо от Кобе е Вагу, по-специално от породата Kuroge Washu, но за да бъде квалифицирано като говеждо месо от Кобе, тези крави трябва да носят определена кръвна линия, за която се знае, че дава по-висок процент мрамор, известна като Tajima или Tajiri strain. Освен това, за да се нарече говеждо месо от Кобе, въпросната крава трябва да е родена, отгледана и заклана в японската префектура Хього, в която се намира и град Кобе.

Въпреки че говеждото месо от Кобе е един от най-популярните видове Вагу, той не е единственият, тъй като в различни региони се предлагат разновидности на Вагу като Бонго и Миядзаки; съществуват повече от 300 разновидности на Вагу. Всеки регионален сорт Вагу носи със себе си различни правила, като всички Вагу се оценяват по скала от А1 до А5. Обозначението А5 е най-високият клас, който се дава, и само Вагу, оценени между А3 и А5, могат да се продават в Япония.

Както отбелязва Forbes, Съединените щати започват да разрешават вноса на малки количества говеждо месо от Кобе през 2012 г. и въпреки че много ресторанти твърдят, че включват говеждо месо от Кобе във всичко – от кюфтета до чийзстийкове – поради сивата зона, създадена от законите на МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО НА САЩ за етикетиране, към 2018 г. Япония изнася само 600 килограма говеждо месо от Кобе.

Американско говеждо месо Вагу срещу австралийско говеждо месо Вагу

Въпреки че позоваването на Вагу често се свързва с Япония, популяризирането на американското Вагу в менюто – като Вагу Steakhouse Burger на Arby’s – прави труднодостъпната преди храна по-достъпна за тези, които са любопитни да я опитат. Разликата е, че американското Вагу обикновено е смес от говеждо месо Angus и разновидност Вагу, а в Австралия се кръстосват предимно крави Holstein. Макар че американското Вагу обикновено няма силното усещане за умами, подобно на японското Вагу, неговият телешки вкус и по-лесната за възприемане цена от 10-15 долара за килограм имат много почитатели.

Без значение коя версия ще опитате, гордостта на животновъдите, фермерите и готвачите от отглеждането и приготвянето на сертифицирано говеждо месо Вагу привлича ценителите на храната. Макар че Вагу няма да ви излезе евтино, невероятното усещане, което предоставя по отношение на вкуса и новостите, е преживяване, което може да продължи дълго.

Харесайте ни и във Фейсбук

Последвайте ни във Вайбър

Последвайте ни в Телеграм

Вижте повече от нас!

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ