13.8 C
Sofia

Асен Генов – кой е той и за какво се бори?

Публикувано на:

Едва ли е възможно да следите българската информационна сфера и да не сте попадали на “анализатора”, “журналиста”, “експерта” Асен Генов. Какво трябва да знаете за него?

Кой е Асен Генов?

Ще споделим откъс от едно интервю, което не е лесно за намиране и е дадено за вече несъществуващия в-к Преса преди 11 години.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Асен Генов: Аз по-скоро се определям като човек, който е свързан с изкуството. Учил съм керамика, занимавал съм се общо взето с изкуство, но и аз следя и участвам по някакъв начин в живота на българското Интернет пространство и хората, свързани с него от времето на дайл-ъп модемите, телнет връзките и кварталните мрежи. Активните ми опити да се развия като художник приключиха с бурното начало на прехода, когато изживяхме няколко много тежки зими, защото се оказа, че за да прави човек самостоятелно изкуство, а не да чиракува, трябва да инвестира десетки хиляди левове (тогавашни пари) в пещи, мелници за глина, бъркачки и всякаква друга техника, а това просто беше непосилно. А да ходя да изпълнявам моделите на някой, не че не беше интересно, но беше обвързано с работно време, фиксирана ниска заплата без голям потенциал за развитие и т.н., т.е. това беше неприемливо за мен и затова от тогава гледам да се занимавам с дейности, които са ми интересни и ме карат да се чувствам пълноценен като развитие.

Тоест Асен Генов няма никакво образование, свързано с икономика, политически науки, военно дело или нещо изобщо близко до темите, които коментира най-активно. Затова е добре да не бъде възприеман като експерт, защото очевидно не е.

Журналист ли е?

Според нас не и причината е, че е на издръжка на чужди НПО-та. Това се признава от неговия приятел, съмишленик и съдружник – Константин Павлов-Комитата. Въпросната Комита отново в това интервю за в-к Преса чистосърдечно си признава от къде идват парите за техните съвместни “журналистически” проекти с Асен Генов:

Кажете нещо за фондация 14 януари?

Комитата: Основатели сме аз, Асен и Илия Марков, който също е блогър. Тя бе създадена, за да бъде юридическото лице, което движи проекта „Бойкометър“ и въобще целият проект с политическите обещания, защото когато кандидатствахме за финансиране пред Тръста са гражданско общество в Централна и Източна Европа, те много харесаха идеята, но ни казаха: Вижте сега, за да канидатствате за проекта, трябва да имате юридическо лице и това бе формалната причина да регистрираме фондацията.

Асен: Името го избрахме неслучайно, защото 14 януари 2009 година беше може би последната най-ярка проява на гражданско участие в политическия живот, която беше брутално потъпкана. Преди Орлов мост имам предвид, който вече е новото най-ярко проявление.

Кой ви финансира?

Досега сме получили три пъти финансиране. Първият път беше от Тръста за гражданско общество за Централна и Източна Европа. Вторият път беше от Проекта за повече медийна свобода и плурализъм от „Отворено общество“, който приключи в края на май. И третия път отново от Тръста.

Анализатор ли e?

Анализаторът е човек, който преди всичко се опитва да разбере процеси или явления. За да бъде добър, той трябва да се стреми да запази своята отдалеченост от двете страни или най-малкото пристрастията му да не замъгляват преценката му. Това определено не важи за г-н Генов, който редовно участва в протестни акции с ярка русофобска и антикомунистическа насоченост, винаги представя най-вече една гледна точка и не се съобразява с редица факти, които не обслужват неговата теза. Вижте неговия YouTube канал или подкастите му с Любо Жечев, за да се убедите в неговата предубеденост и едностранчивост.

Как разбира патриотизма Асен Генов?

Асен Генов е редовен поругател на паметници от българската история. След като е осъден за поругаването на паметника пред централата на БСП в София, той завежда дело срещу България и осъжда българската държава. Решението на европейския съд е скандално и противоречиво и може да видите повече за него в особеното мнение на съдия Вехабович.

Още ли мислите, че този човек притежава каквато и да било компетенция или авторитет за това да бъде канен по медиите?

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Вашето мнение?
+1
15
+1
0
+1
15
+1
7
+1
1
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ