13.8 C
Sofia

Мижав интерес към България от страна на ЕЦБ. Кой иска най-много да влезем в Еврозоната?

Публикувано на:

Много интересно, но по един странен начин “интересно” се разви последната конференция на ЕЦБ, посветена на “Централна, Източна и Югоизточна Европа”. Споделяме статуса Стоян Панчев от ЕКИП, който дава отговор, а след това ще може да видите и кой според нас иска да падне българския валутен борд.

стоян панчев

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Коментар от Стоян Панчев:

Днес ЕЦБ провежда “Конференция за Централна, Източна и Югоизточна Европа”. Специално президентката на ЕЦБ Кристин Лагард я откри преди няколко часа.

Имайки предвид темата и географския обхват на това казионно събитие, би следвало да очакваме Лагард поне с половин уста да спомене България. Все пак целият ни тукашен напън на някои политици за еврото е в голяма степен подмамен от желанието на самата ЕЦБ и Брюксел да разширяват контрола и влиянието си (въпреки нежеланието на повечето българи, въпреки демократичното право на референдума с вече събраните необходими подписи).

Каква изненада обаче! Лагард говори за геополитика, за Украйна, за разширяването на ЕС… Нито дума за разширяването на еврозоната. Нито дума за окуражаване на България (единствената страна днес, която официално бърза да влезе в еврозоната).

Възможните обяснения защо Лагард мълчи за България са поне три:

– Ще ни гледат под лупа как ще изпълним и последния критерий, ядосани от мърляшкото признание на Кирил Петков от онези записи за уж обещани за нас изключения да влезем в еврото през странична врата.

– Във Франкфурт са притеснени от явната съпротива на българското общество срещу еврото и тревожно следят развитието на Референдума за запазване на българския лев.

– Повече ги вълнува геополитическият натиск от две страни – желанието за разширяване на доларовата зона (при евентуалното течащо скъсване с БРИКС) и отпадането от картинката на големи еврови потребители като Русия

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Кой има най-голям интерес от приемането ни в Еврозоната?

С оглед на всички събития досега трябва да имаме предвид какво ще се случи с валутните резерви на България. Особено тези, които представляват де факто нашия “Валутен борд” и служат за обезпечение на лева. Истината е, че по тази слабо коментирана тема има неяснота, но това, което се говори е, че част от тези резерви ще отидат във Франкфурт по сметките на ЕЦБ, а друга част ще останат на разположение на българската държава и най-вече правителство. Разбирайте, че ще има мазнинка и то много.

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ