11.8 C
Sofia

Шокираща новина за всеки с ипотечен кредит! Какво ще се случи, ако влезем в Еврозоната?

Публикувано на:

Много притеснителна новина за всеки българин с ипотечен кредит беше споделена от Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит. Какво каза той за лихите в България и Хърватия и ще има ли покачване на лихвите:

И особено при ипотечните кредити където цената на тези кредити или лихвата по новоотпуснатите ипотечни кредити в лева които са доминиращата част от ипотечните кредити е 2.6% тоест без промяна за близо едногодишен период. Това поставя България наистина в уникална позиция. Такова нещо няма в останалата част от Европа. Известно време България се движеше заедно с Хърватско. В Хърватска се наблюдаваше същата тенденция на много голямо разминаване между лихвената динамика в тези две страни, от една страна, и в останалите страни от Европа. След влизането на Хърватска в еврозоната от началото на тази година и там лихвите започнаха бързо да наваксват и да се придвижват към към по-високи стойности. Така че България в това отношение уникалната.

Тоест очаквайте ударно покачване на лихвите в България по вече изтеглените кредити, ако влезем в еврозоната.

Покачване на лихвите в Еврозоната

Може нагледно да сравните стойностите на променливия индекс Euribor към момента с тези на средната цена на депозитите в България (даваме пример с индекса, който използва Уникредит Булбанк, но разликите с други български банки, използващи цената на депозитите в лева е минимална)

euribor

Актуална извадка за стойностите на Euribor.

оди - уникредит

Актуална извадка за стойностите на ОДИ на Уникредит Булбанк.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Тъй като индексът ОДИ се променя всеки месец, съотносим към него би бил “Euribor 1 month” тоест 3.377% (ОДИ е 0.04%).

Защо има такава разлика?

Основната причина е, че ефектите от политиката на ЕЦБ имат по-пряко действие в държавите от Еврозоната, сравнени с нас. Това е поредният аргумент против твърдението, че българският лев не съществува самостоятелно, а е просто изражение на еврото. Също така има разлика между процентите, които банките използват при междубанково кредитиране (Euribor е именно такъв индекс), чийто еквивалент в България би бил ОЛП (основен лихвен процент), който също е на висока стойност. Работата е там, че повечето банки в България не променят лихвите си на база ОЛП, а на база цената на депозитите.

Защо ще се покачат лихвите в България, ако влезем в Еврозоната?

Много е просто – банките в България няма да имат възможност да изчисляват по чисто технически причини цената на депозити в лева. Еквивалентни индекси за цената на депозитите в цялата еврозона просто няма. Навсякъде, където има кредити с променливи лихви се използва индексът Euribor. Това ще бъде причина за почти рязко покачване на лихвите освен ако българските банки не решат самостоятелно да действат по-плавно при покачванията на лихвените проценти на вече отпуснатите кредити. Длъжниците ще бъдат оставени на милостта на банките.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ