16.5 C
Sofia

Асен Василев иска да ни натресе насила в Еврозоната и не пести лъжи, за да го постигне

Публикувано на:

България води преговори с ЕК за въвеждане на еврото като паралелна валута по сделки през 2024 година. Това се разбра в сряда от отговори на финансовия министър Асен Василев.

Гаврата по въпроса с еврозоната продължава, като очевидно няма демократична и законова норма, която управляващото мнозинство не е готово да наруши, за да ни набута в един стагниращ валутен съюз.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбър и Фейсбук.

Пропаганда и лъжи вместо факти – запазена марка на Асен Василев

След като вчера министърът на финансите Асен Василев, без да се позове на какъвто и да било източник хвърли бомбастичната цифра от 1.5 милиарда, които българите губели заради трансакционни разходи, днес финансовият министър сподели повече за плана за въвеждането на паралелна употреба на еврото и лева по модела на “икономическия колос” Черна Гора. От “клуба на богатите” очевидно вече започваме да взимаме примери от държави 10 пъти по-малки от България, които съществуват в този им вид от 15-ина години.

Добра идея ли е паралелното ползване?

Само ще споделим стаутс на Стоян Панчев, който отговаря изчерпателно.

По въпроса с едностранната евроизация, захваната от Асен Василев. Тази тема вече е обсъждана в България.
През 2009 г. Иван Костов публикува статия във в. 24 часа -„Предсрочно да въведем еврото? Малоумие е” Там той пише:
„Най-мрачният вариант за българската парична система е едностранно да се евроизира. Той е малоумие, на всичко отгоре недопустимо за Европейската централна банка.”
Няма да питам дали Костов е консултиран. Така или иначе, неговата роля също е вече на смокинов лист.
ЕЦБ наистина не приема такива ходове. Пише например през 2004 г.:
„… ЕЦБ не приема едностранната евроизация, като такова приемане на еврото извън процеса на Договора би противоречало на основните икономически мотиви на Европейския паричен съюз. По-специално това би подкопало процеса на сближаване [в дадената държава] преди приемането на еврото. Едностранна евроизация също би означавала заобикаляне на процеса на многостранна оценка на нови членки от настоящи държави-членки на ЕС и като такава биха била трудна за съвместяване с духа на сътрудничество в общността…”
Кирчовски номера, пак ще заобикалят правилата. Класика в жанра.
И за финал да споменем нещо, което е ясно, но е добре да се повтори за безкрайните (иначе умни и красиви) лапнишарани. Щом финансовият министър има план да евроизира едностранно, да въведе паралелно еврото с лева, то между двете има очевида разлика.
Тъпата опорка, ами то левът реално не съществува, хартийка там и е всъщност евро, увисва като мокър парцал.
Лъжливите неможачи – далеч от борда и финансовата стабилност.

стоян панчев

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбър и Фейсбук.

Демокрацията е без значение за Асен Василев

Оставяме настрана това, че все още няма официален анализ и оценка на рисковете от влизането в еврозоната, който не просто трябваше да е готов, а трябваше да е с много силен превес на плюсовете спрямо минусите, за да дава оправдание за цялото това бързане. Изключително притеснителен е фактът, че се саботира референдум по въпроса за запазването на българския лев като единствена официална валута до 2043 г.

Това се случва в очеизвадно нарушение на закона. За съжаление е просто поредният знак, че управляващата коалиция няма да се съобразява с никакви правила. Докога ще допускаме подобно безсрамно отношение от българските политици?

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбър и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
3

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ