17.8 C
Sofia

Честит 9 май – Денят на Победата. Какво означава той и защо се празнува?

Публикувано на:

Днес е 9 май – денят на победата. Денят на победата на славянството над германството. Както всяка година, така и тази също се проведе „Походът на Безсмъртния полк”. Той се състоя от наследници на ветерани погинали за спасяването на славянството от варварските опити на нацистите да прекроят границите на Европа засметка на целия славянски род.

Най-важното нещо за германския нацизъм, което трябва да запомни човек е, че той е на първо място германски свръхнационализъм. Хитлер иска да изгони народите на изток от Германия. Иска да засели там германски юнкери (герои от войните, част от ново и старо благородничество), които да превърне в земевладелци и да пороби местното славянско население.

Много често се поставя следния аргумент – че Сталин и Хитлер са били съюзници, но това не е вярно. Нито Хитлер, нито Сталин са си мислили, че дългосрочен съюз между двете страни е възможен. Стига ви едно бързо прочитане на “Моята борба” – автобиографията на Хитлер, за да разберете какви са отношенията му спрямо славяните не само в Русия, но и в бившата Австро-Унгарска империя.

Също така е важно да отбележим, че нацизмът е преди всичко прагматична идеология. Местните неонацисти си представят, че Хитлер милее за България, че ни е върнал териториите, но това далеч не му е било приоритет. Още в дневниците на Богдан Филов е ясно описано, че до последно Хитлер е обещавал на Югославия, която по това време владее Македония, да даде и град Солун ако влезе в съюза на германците. Толкова за великодушието на господин Хитлер и привързаността му към България. Дори и самият цар Борис Трети е бил с доста задръжки спрямо евентуалния съюз с нацистите. Затова можем само да бъдем благодарни на червената армия, че успя да победи германските сили преди да ни поробят и нас като българи и славяни.

Харесайте ни и във фейсбук

Последвайте ни във Вайбер

Последвайте ни в телеграм

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ