12.9 C
Sofia

Ерата на американския долар приключи!

Публикувано на:

Доларът губи превъзходството си в световната парична система, тъй като много страни се стремят да укрепят собствените си валути.
От края на Втората световна война насам щатският долар служи като основна резервна валута в световен мащаб, оставяйки малко място за развитие на други валути като алтернативна парична система.

Понастоящем централните банки държат около 60% от валутните си резерви в американски долари. А около половината от международната търговия, заемите и глобалните дългови ценни книжа се фактурират в щатски долари. На валутните пазари, където се търгува с валути, доларът участва в близо 90% от всички транзакции.

През 2014 г. обаче валутата започна да губи резервния си статут, тъй като Русия и Китай обединиха усилията си за дедоларизация на бизнес сделките. Този ход беше предприет в отговор на налагането на западни санкции след анексирането на Крим от Москва, които ограничиха възможността на държавните предприятия и банки да набират капитал на западните пазари.

Държави, които се отказват от долара

През последните две десетилетия щатският долар е загубил над 12 процентни пункта от пазарния си дял – от 71% до 59% през 2022 г.

Москва бързо засили използването на юана по два основни канала: повишаване на процента на юана в резервите на Русия и преминаване към директна търговия с рубли и юани, вместо да използва долара като посредник

В края на миналата година руското Министерство на финансите повиши разрешения процент на резервите в юани във Фонда за национално богатство до 60%.

В сряда бразилското правителство също обяви, че Китай и Бразилия са се договорили да търгуват директно в собствените си национални валути, отказвайки се от използването на щатския долар като посредник.

Споразумението ще даде възможност на Китай, главния съперник на икономическата хегемония на САЩ, и Бразилия, най-голямата икономика в Латинска Америка, да извършват обширните си търговски и финансови транзакции директно, като обменят юани за реали, което е бразилският реал, и обратно, вместо да минават през щатския долар.

Китай и Индия, две от най-големите икономики в Азия, стартираха отделни програми в опит да намалят господстващото положение на щатския долар в международната търговия и да си позволят да уреждат сделките в собствените си валути.

Миналата седмица Резервната банка на Индия (РБИ) разреши на централните банки на 18 държави, сред които Танзания, Кения и Уганда, да открият специални сметки в индийски рупии (SVRA), които ще им позволят да уреждат плащания в индийски рупии като част от значителните усилия за дедоларизация на търговията.

Русия също се застъпва за дедоларизацията на търговията и за използването на индийската рупия. В отговор на санкциите, които Западът наложи на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, Русия също започна да изисква плащанията да се извършват в рубли.

Харесайте ни и във фейсбук

Последвайте ни във Вибер

Последвайте ни в телеграм

Вашето мнение?
+1
7
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Петър Баев
Петър Баевhttps://bgnational.media/
Разследващ журналистБивш съветник по националната сигурностПравителствени отношенияЕксперт по статистика и математика

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ