19.8 C
Sofia

Украйна или Русия бомбардира членката на НАТО Полша. Двама загинали, а НАТО отказва да реагира.

Публикувано на:

КИЕВ, Украйна — Руски ракетен обстрел срещу украинската електропреносна мрежа накара войната да се разпространи в съседните страни във вторник, като удари членката на НАТО Полша и прекъсна електричеството в голяма част от Молдова.

Това беше най-големият бараж на Русия досега и някои от ракетите преминаха в Полша, където бяха убити двама души, според американски служител. Това отбеляза първия път във войната, когато руско оръжие падна върху страна от НАТО.

Полските медии съобщиха, че двама души са загинали във вторник следобед, след като снаряд е ударил район, където се суши зърно в Przewodów, полско село близо до границата с Украйна.

Русия не е потвърдила това, имаше онлайн твърдения, че Украйна изстрелва тези ракети, за да се опита да въвлече НАТО във войната. Ракетите, които удариха Украйна, унищожиха напълно електропреносните мрежи на много места, оставяйки Украйна в тъмнината.

Има твърдения, че Полша може да активира член 5 на НАТО и да въвлече НАТО в конфликта. Но това е малко вероятно, тъй като и Полша, и НАТО са се свили от страх и водят това само като прокси война, която коства живота на украинци и руснаци.

Това е първият път, когато войната е струвала смъртта на цивилни от други страни, но отговорът от НАТО и Украйна е малко вероятен. Това може да е руски удар, за да предупреди Полша да спре да бъде център за контрабанда на оръжия в Украйна, или може да е атака от Украйна, която цели да обвини Русия.

От Пентагона казват, че няма да има отговор на това, тъй като нямат потвърдена информация.

Последвайте ни в телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
15
+1
17
+1
16
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ