1.8 C
Sofia

Как Западът подхранва фалшиви новини и тролски „факт-чекъри“ – Атака срещу Джон Атанасов и българската история

Публикувано на:

Бялата западна пропагандна машина работи с пълна сила в България и има хиляди трол фабрики/сайтове. Иронията е, че това, което се преподава в американската история за останалия свят, е много по-различно от това, което се казва на колониалните роби в колонии като „България“ и което се пише с цел фалшифициране на българската история.

Нашите западни бели колониални господари използват Факт-чекъри, които се финансират от тяхното правителство и неправителствени организации, за да разпространяват невярна информация и новини. Това е обичаен опит на Запада да унищожи всяка друга култура или правилна информация, която не отговаря на грешния им мироглед.

Една статия със заглавие „Защо Джон Атанасов не е „бащата” на компютъра” привлече вниманието ни. Статията е написана от менте “журналистка” Ванеса Николова, която не е заемала друга работа, освен да разпространява дезинформация за България, и която е платена от западни НПО-та.

https://bg.linkedin.com/in/vanesa-nikolova-1393291a2

Не искаме да навлизаме в подробности за статията, тъй като тя е пълен боклук от най-отвратителна степен, който петни историята ни с лъжи и клевети.

Самата статия буквално използва произволни фалшиви новинарски тролски блогове, написани от „анонимни“ потребители като „цитати“ за тяхната работа. Това изглежда като шега и не може да се приеме за проверка на фактите. Най-ироничното е, че академичните източници, в които са показани тези „цитати“, опровергават всичко, което са написали.

В статията се прави опит да се обиди българинът Атанасов, създал първия цифров компютър. Опитва се, да се дискредитира българската история и се твърди, че не е вярна. Те използваха съдебното дело и цитираха: “Т.е. признато е, че изобретението на Джон Атанасов и Клифърд Бери е най-ранната известна електронна машина, извършваща математически операции”.

Това е, и вярно, и невярно! Робинята, която написа тази статия срещу България и Атанасов беше Ванеса Николова. Тя използва остроумни формулировки, за да звучи така, сякаш Атанасов не е създал компютър, а произволна машина или калкулатор, но съдебното дело и историята разказват друго.

Споменахме по-рано, че източниците, използвани за статията, опровергават самата статия. Нека да разгледаме най-достоверния. Държавен университет на Айова, американска история. Цитираме: “Съдия Ларсън заяви: Екерт и Мокли не са изобретили първи автоматичния електронен цифров КОМПЮТЪР, а вместо това използват този който е създаден от някой си д-р Джон Винсент Атанасов.“ Забележете как „Fart-checker.bg“ пропусна думата „компютър” извън техния цитат? Това е явна манипулация от Ванеса.

Продължаваме по-нататък, като ще цитираме историческите уроци, които са част от обучението в един от най-ЕЛИТНИТЕ американски университети, Колумбийския. Те преподават следния материал: “Джон Винсент Атанасов е известен като бащата на компютъра. С помощта на един от своите студенти Клифърд Е. Бери, в Щатския колеж на Айова, през 1940 г., той създава ABC (Atanasoff-Berry Computer), който беше първия електронен цифров компютър.”

И още: “Джон Винсънт Атанасов решава да приеме предложението на държавния колеж на Айова, известен със своите инженерни и научни програми. Това е мястото, където по-късно той изобретява първия цифров компютър в света.” 

Компютърът ABC беше първото електронно цифрово изчислително устройство.“

И отново цитират съдебното дело, ясно е като бял ден, използвайки думата „компютър“. „Въпреки това, през 1973 г. окръжен съд на САЩ постанови, че принципите на ENIAC са взети от ABC и обяви компютъра Atanasoff-Berry за първия компютър в света.“

И отново, в държавния университет на Айова, който беше използван като цитат от “fart-checker.bg”, показва това и в техния колеж.

“През 1997 година, проект за разработване на напълно функционална реплика на ABC с бюджет от 350 000 долара беше завършен в лабораторията на Еймс, разположена в щатския колеж на Айова. Днес, може да се види изложена на първия етаж във фоайето на Дърамския център за изчисления в Държавния университет на Айова. Тук се съхраняват и повечето от архивите, свързани с разработката на компютъра Атанасов-Бери.Има много снимки, видеоклипове и друга информация, както и пълна документация от съдебния процес, довел до окончателното решение, че АВС, наистина е първият компютър в света.”

Последвайте ни в телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
12
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ