19.8 C
Sofia

15 процента от мъжете нямат близки приятели

Публикувано на:

Добрите приятели вече са рядкост – всеки 1 от 10 души няма нито един добър приятел.

Наскоро публикувано проучване на агенцията „Американска перспектива“ от май 2021 година илюстрира, че приятелството е все по-рядко явление. Докато през 1990 година цели 40% от мъжете са посочили, че имат над 10 добри приятели, то сега вероятността да имате 0 приятели е същата, като да имате трима, петима или десетима. 

Картинката не е по-розова при жените. Въпреки че сега те са по-активни на работното място (особено в Америка) и имат  по-освободен социален живот, то и при тях наблюдаваме спад. Общо взето дела на приятелствата е равно разпределен – шансът да имате 0 приятели като жена е същият, като да имате 2, 4, 5 + или 10 +. По-голяма е вероятността да имате трима близки приятели.

Социалните мрежи трябваше да ни направят по-близки. Също и скъсяването на дистанцията, както метафорично с разпадането на много норми, така и с транспорта, трябваше да ни направи по-близки, но ето че реалността е друга. Широкият свят явно е твърде голяма хапка за нашата уста. Свободата вместо да ни позволява да дишаме волно, се оказа тежко бреме, което ни пречи да бъдем пълноценни хора.

Това изследване е публикувано в Америка, подобни тенденции се наблюдават и в България. Какво е мнението ви за бъдещето на България?

Последвайте ни в телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
4
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ