13.8 C
Sofia

Forbes: Kак Бил Гейтс ще блокира слънцето чрез пръскане на небето?

Публикувано на:

Основателят на Microsoft, милиардерът Бил Гейтс подкрепя финансово развитието на технология за затъмняване на слънцето, която потенциално би отразявала слънчевата светлина от земната атмосфера, предизвиквайки глобален охлаждащ ефект. Експериментът за контролирано смущение в
стратосферата (SCoPEx), стартиран от учени от Харвардския университет, има за цел да изследва какво се случвачрез пръскането на този нетоксичен прах от калциев карбонат (CaCO3) в атмосферата – отразяващ слънцето аерозол, който може да компенсира ефектите от глобалното затопляне.

Изследването на ефикасността на слънчевото геоинженерство е в застой от години поради противоречия. Противниците вярват, че подобна наука носи непредвидими рискове, включително екстремни промени в метеорологичните модели, които не са различни от тенденциите за затопляне, на които вече сме свидетели. Еколозите също се опасяват, че една промяна в стратегията ще се третира като зелена светлина за продължаване на емисиите на парникови газове с малки или никакви промени в текущите модели на потребление и производство.

SCoPEx ще направи малка стъпка в ранните си изследвания този юни близо до град Кируна, Швеция, където Шведската космическа корпорация се съгласи да помогне за изстрелването на балон, носещ научно оборудване на 12 мили (20 км) височина. Изстрелването няма да изпусне стратосферни аерозоли. По-скоро ще служи като тест за маневриране на балона и изследване на комуникационни и оперативни системи. Ако успее, това може да бъде стъпка към втори експериментален етап, който ще освободи малко количество CaCO3 прах в атмосферата.

Дейвид Кийт, професор по приложна физика и обществена политика в Харвардския университет, изразява „много реални опасения“ за геоинженерството. Вярно е, че никой не знае какво ще се случи, докато CaCO3 не бъде освободен и след това проучен след това. Кийт и други учени от SCoPEx публикуваха статия през 2017 г., в която се предполага, че прахът може действително да възстанови озоновия слой, като реагира с молекули, разрушаващи озона. „По-нататъшни изследвания на този и подобни методи биха могли да доведат до намаляване на рисковете и подобрена ефикасност
на методите за слънчево геоинженерство“, пишат авторите на статията.

Точното количество CaCO3, необходимо за охлаждане на планетата, е неизвестно и учените от SCoPEx също не могат да потвърдят дали това е най-добрият стратосферен аерозол за тази работа. Ранните изследвания показват, че веществото има „почти идеални оптични свойства“, които биха му позволили да абсорбира много по-малко радиация от сулфатните аерозоли, причинявайки значително по-малко нагряване на стратосферата.

Това е и целта на експеримента: след като се освободи безопасно, експериментално количество CaCO3, балонът ще прелети през него, вземайки проби от атмосферните реакции и записвайки получената динамика. Франк Кийч, главният изследовател на проекта, не знае какви резултати могат да се получат. Перфектният аерозол изобщо няма да се намеси веднага в стратосферната химия: „Единственото нещо, което би направил, е да разпръсне максимално слънчева светлина и по този начин да охлади планетата.“

Привържениците на геоинженерството взаимстват концепцията си следвайки глобалните охлаждащи ефекти от вулканичните изригвания, които са резултат от въвеждането на сярна пепел в атмосферата. Изригването на планината Тамбора в Индонезия през 1815 г. доведе до „годината без лято“, докато изригването на планината Пинатубо през 1991 г. във Филипините понижи средните глобални емператури с 0,5° C.

Отново тези понижения на температурата носят със себе си сериозни рискове. Температурите на замръзване през 1815 г. доведоха до провалени реколти в условия на почти глад. Британски учени посочиха стратосферните аерозоли от вулканични изригвания в Аляска и Мексико като потенциална причина за сушата в региона на Сахел в Африка. Голямото смущение на глобалния климат може да доведе до непредвидени последици, като се отрази негативно на гъсто населените региони и предизвика нова бежанска криза.

Дейвид Кийт предложи създаването на „рисков пул“ за компенсиране на по-малките нации за съпътстващи щети, причинени от такива тестове, но такова изплащане може да не е утеха за онези, които са разселени поради непригодни за живот условия. Съединените щати, Бразилия и Саудитска Арабия блокираха оценката на ООН от 2019 г. на глобалните планове за геоинженерство. Ще бъде необходимо международно сътрудничество, за да се оценят рисковете, печелившите и губещите от всеки подобен експеримент и как най-добре да се продължи, като се вземат предвид всички.

Имайки предвид неизвестните рискове, свързани със слънчевото геоинженерство, членовете на ОИСР трябва да продължат в усилията си за разработване на икономически привлекателна технология за възобновяема енергия, дори когато допълва тези усилия с ограничени и внимателни изследвания и експерименти.

Последвайте ни в телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
Борис Морев
Борис Морев
Дипломат

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ