18.8 C
Sofia

“България може да остане без гориво тази зима!” Голям недостиг на гориво, къде изчезна всичкото гориво?

Публикувано на:

За пореден път, благодарение на журналистите ни, Българска Национална Медия, се оказва най-информираната медия.  Получихме сведения от сериозни източници, че по дистрибуторската мрежа на дизеловото гориво в България има съществени проблеми към днешна дата. Предполагаемите причини са безразсъдната политика на бившето правителство на „Продължаваме Промяната“ и техните съратници. На какво се дължи това и дали имаме основателни доводи за притеснение, ще разберем в следващите няколко абзаца.

От доверени източници, БНМ разбра, че зарежданията с горива на едро в страната са силно ограничени. В базите на ПСБ Нефтохим Бургас и ПСБ Карнобат не могат да бъдат осъществени зареждания на едро, а цистерните трябва да се придвижат до ПСБ Стара Загора, за да реализират доставките до своите клиенти. Собственици на бензиностанции в района на Хасково, също ни уведомяват за проблеми, като съобщават за затруднения с природния газ. За щастие, към момента няма проблем с доставките на бензин. 

Инсайдери на пазара носят слухове, че България изнася гориво за Украйна през граничните райони на Полша и Румъния с Украйна, вместо да продава на вътрешния пазар. Това може да е голяма причина за недостига на гориво, тъй като продажбата за Украйна е много по-изгодна от продажбата на вътрешния пазар.

Нека да погледнем и анализираме пазара на горива и разпределението на акцизните складове, в което Лукойл доминира пазара за момента. Данните показват, че Лукойл Нефтохим България, както и Лукойл България държат общо 74% от акцизните складове за дизел и 90% от тези за бензин. Защо акцизните складове са толкова важни? Защото те позволяват на дистрибуторите първо да продадат своите горива, а след това да платят дължимите акцизи на държавата, т.е. те са жизненоважни за търговците. При това положение, партията на „Продължаваме Промяната“ и в частност, Кирил Петков и Асен Василев са действали категорично против интересите на индустрията и стопанствата в България, подкрепяйки строгите санкции и заемайки страна във войната между Русия и Украйна.

И така, стигаме до логичния въпрос, трябва ли да погледнем към политиката на Продължаваме Промяната и да потърсим отговорност? С оглед  на техните действия и подкрепата за нови санкции срещу Русия и острото отношение към Руската Федерация, отговорите не са далеч. Русия е основния ни доставчик на петрола от сорт „Урал”, с който работи единствения ни преработвател, бившия „Нефтохим Бургас“, днешен „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Ако днес, Лукойл реши да използва друг сорт петрол, ще са необходими минимум 6 месеца и няколко стотин милиона лева инвестиции, за да може да надгради производствените си възможности, тъй като предприятието е пригодено да работи само със руския сорт „Урал“.

Последвайте ни в телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Борис Морев
Борис Морев
Дипломат

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ