19.8 C
Sofia

Разследване – Мръсните пари на НОВА! Шефове от ЦРУ, а парите от Сорос и мафията

Публикувано на:

Кой е собственик на НОВА телевизия?

Журналистите на БНМ попаднаха на твърдение, което беше толкова абсурдно, че то създаде множество аргументи в екипа. Твърдението е, че българският телевизионен канал „НОВА“ е притежаван от бивш директор на ЦРУ. Разбира се, аргументът против това твърдение, е общоприетият факт, че НОВА се държи от югославска корпорация.

Каква е истината? В този специален „факт чек“ репортаж, БНМ е отделила десетки часове да провери това твърдение, като в краят на този репортаж ще бъде връчена оценка ФАКТ или ФИКЦИЯ на твърдението.  

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Пърно нека проверим, дали общоприетия факт за „югославската“ собвственост на НОВА, е верен. „Югославската“ Юнайтед Груп е само югославска на повърхността. Фирмата е регистрирана в Люксембург и с централа в Холандия. Само техните активи и някои от служителите са с югославски произход, всичко останало е със западен произход. Множество разсладвения вече са показвали съвместната работа на Юнайтед Груп с мафията, други елементи на организираната престъпност, както и тяхното налагане на политическа корупция. 

Като българи, за нас е лесно да видим защо подобна компания трябва да бъде презирана, българските медийни компании също нямат особено блестяща репутация и всички го знаем. Обаче, разобличаването на стандартните мръсотии за една медийна компания от балканите, не е крайната цел на това разследване. Дори само след няколко минути разследване, твърдението, че Юнайтед Груп е „югославска“ компания, се разпада. Юнайтед груп е дъщерна фирма на „BC Partners” и “KKR & Co. Inc.”. 

Разследването на БНМ ни води до един човек: Дейвид Патреус, бивш четири звезден генерал в американската  армия и бивш директор на ЦРУ. На него основателно му се приписва титлата „новият медиен могул на източна Европа“. Под неговото ръководство портфолиото на KKR видя агресивен растеж на Балканите. KKR обикновено поставя под прицел най-големите медии, кабелни телевизии и интернет доставчици в почти всяка балканска държава, включително НОВА ТВ в България.

През 2013 година KKR прави първата си директна инвестиция в Централна и Източна Европа когато присвоява United Group (SBB/Telemach) за неизвестна сума, за която се спекулира, че е над 1 милиард евра. United Group представлява конгломерат включващ водещите кабелни, сателитни и интернет доставчици в бившата Югославия, като разполага с почти 2 милиона абонати.:

  • SBB (Serbia Broadband) – най – големият доставчик на интернет и кабелна телевизия  в Сърбия със 700 000 абонати.
  • Total TV — първата сателитна телевизионна мрежа в Сърбия, присъстваща във всичките шест страни от бивша Югославия;
  • Telemach – водещият доставчик на интернет и кабелна телевизия в Словения и Босна и Херцеговина 
  • NetTV Plus – водещата OTT платформа и стационарни телефони
  • United Media – Каналите  Sport Klub, Cinemania, Ultra, Mini Ultra, Лов и Риболов
  •  CAS Media – най-голямата агенция за продажби на рекламно присъствие по кабелните и сателитните телевизии. 

През следващата 2014 година „KKR” усили хватката си. Чрез “United Group” тя присвои турбо-фолк гигант „Grand Production” и управленчески дял в черногорския доставчик на кабелна телевизия BBM. KKR също стана съсобственик на най-големия инфо сайт в Сърбия, blic.rs , чрез закупуването на 49 процентов  дял в Ringier Digital SA, дигитален филиал на Swiss press group.

Финално за 2014, KKR стартира собствен телевизионен канал N1 TV, ексклузивен партньор на CNN, със студия в Белград, Загреб и Сараево. С този спорен ход United Group обедини дистрибуцията на съдържание чрез собствена продукция. 

През 2015 година групата постави нов прецедент чрез първото усвояване на мобилна мрежа – словенската Tušmobil – чрез доставчик на кабелна телевизия. 

През 2017 година групата усвои правата на Central European Media Enterprises (CME) да действа в Хърватия и Словения. Това включваше следните станции: TV Nova, най-гледания хърватски канал, чиито вечерни новини привличат най-големите аудитории; POP TV, чийто „24ur“ е главното новинарско предаване в Словения. Преждевременно United Group продължава да разширява дейностите си при мобилните оператори, както и да поглъща  конкуренцията. Пример за това са BHB Cable TV (Босна и Херцеговина), M-kabl (Черна Гора) и Ikom (Сърбия).

Ролята на американските посланици

Опитвайки се да разплете слоевете на собствеността на United Group,  разследването на „Дело“ разясни следното: собствениците бяха зад няколко слоя кулиси. Само една неяснота остана: дали Солак беше един от собствениците, или е един от слоевете кулиси?

Солак не е работил сам. Неговите финансисти отвъд океана, един от които е KKR,  бяха мажоритарни партньори във всички негови дейности.WikiLeaks изобличава дипломатическия канал на американското посолство в Белград.  Според откритията на WikiLeaks,  те бяха тези, които позволиха на Солак да задържи поста си начело на United Group. Те бяха тези, които с бдително око наблюдаваха неговия невероятен  растеж през годините. За жалост, въпреки достъпността и широкото разпространение, този източник рядко се има в предвид.

Изобличената от WikiLeaks телеграма през 2007г. специфично фокусира на SBB, неговото заглавие е „Сръбските излъчвания във вражески среди“. В този канал Солак се явява като основният посредник на американското посолство  до такава голяма степен, че всеки човек би се замислил за неговата връзка с американската дипломация. Подписалият се американски посланик Michael Polt предава притесненията на Солак към Вашингтон , като добавя и собствен доклад, адресиран към обединените сили на американските дипломати и инвеститори. Техният претекст:

Да се борят с доминиращия на пазара държавен оператор Telekom, който „продължава да използва агресивни тактики и политическо влияние“, за да осигури монополистичната си позиция.

Днес ние разбираме, че американския посланик е правил точно това, в което обвинява Telekom, просто го е правил в полза на SBB. Телеграмата е с дата 01.06.2007г. На 27.01.2007 Mid Europa Partners  обявиха историческия завършек на първата покупка с LBO финансиране в Сърбия: присвояването на SBB.

Cameron Munter, който наследява поста на Polt, продължава след дипломатическата си кариера да работи като съветник към SBB/Telemach по време на преговорите с Patraeus през 2013. Това е известния корупционен феномен „revolving door” (въртящата се врата), където държавен служител отива да работи като „съветник“ във фирма, която до преди малко е регулирал. В този случай е още по-скандално, тъй като американец го прави за сметката на чужда държава, а не за сметка на американския данъкоплатец.

Предшественика на Polt, известния William Montgomery е първия посланик след намесата на НАТО през 1999 и цветната революция през 2000г.  Той също е имал огромно влияние оприличаващо се на императорски проконсул, както и бизнес партньорство с Brent Sadler. Sadler, който е бил кореспондент на CNN в Белград по време на бомбардировките, е оглавил сега N1 TV. Това е телевизия, която е главния канал на United Group, както и ексклузивен филиал на CNN в Източна Европа.

Сега нека погледнем структурата на KKR. Kravis е съоснователя на KRR, като Kravis и Patraeus също са членове на НПО-то “The Council of Foreign Relations” (Съвета на чуждестранните взаимотношения). Двамата са също и чести посетители на срещите Bilderberg. Публични документи също показват, че United Group също са получили 10 милиона от Southeastern Europe Equity Fund (SEEF). Този фонд се е управлявал от Soros Investment Capital Management.  Следното трябва да провокира размисъл за всеки: Как Patraeus, бидейки един от основните поддръжници в ползата на това, да се бомбардира Сърбия, е успял да спечели медийна компания и поздравите на президента в Сърбия? 

Милионите на Сорос

Каналът на WikiLeaks също  включва и споменаване на ключов момент от развитието на United Group. През 2002, на новородената фирма на Солак беше дадена невероятна възможност. Фирмата успя да привлече инвестиция на размер 10 милиона от  Southeastern Europe Equity Fund (SEEF). Фонда е бил управляван от Soros Investment Capital Management, по-късно преименуван на Bedminster Capital Management, основан от Джордж Сорос.

Този милиардер активист споделя някои случайни прилики с Kravis (от KKR), като например, имоти на атлантическия бряг, в които са съседи. Двамата също имат и колекционерската склонност към Балканските медийни компании.

Поради тази инвестиция от Сорос, SBB започна експоненциалния си растеж, както и дълбокия скок в интернационални финанси. След Сорос,  Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (EBRD) инвестира 15 милиона евро в SBB през 2004г. Тази „Европейска“ банка, чийто мажоритарен акционер е от САЩ, е останала съсобственик и взаимен инвеститор до ден днешен, в края на 2017. 

Оценка

До каква степен тези корпорации имат влияние на новинарските канали? Вярно ли е твърдението, че ЦРУ директор притежава NOVA TV, ако той председател на родителската компания? Нека погледнем цифрите и резултатите от предишните инвестиции в Сърбия:

„НАТО стигна до заключението, че телевизията е военно оръжие и следователно, легитимен интерес. През 2016г. доклади на НАТО показват четворно повече посещения на демонстрации, подкрепени от американски НПО-та, докато броят на протестите против НАТО е намалил трикратно. По време на сръбските президентски избори през 2017-та, телевизията е действала като пресслужба за определени кандидати, докато пренебрегва други.“

Водейки се по тези цифри и резултати, както и събраната информация, в нашия специален „факт чек“ репортаж, БНМ дава оценка MOSTLY TRUE (ПОЧТИ ИЗЦЯЛО ВЯРНО) на твърдението : NOVA TV е оглавена от бивш директор на ЦРУ.

Въпреки, че той не е директен собственик, събраната информация е показателна за това, че хора като Патреус със задкулисни позиции, имат огромно влияние на общественото мнение.  Както западните медии често коментират за Путин: „Няма такова нещо „бивш“ КГБ агент“ , ние от БНМ твърдим, че няма такова нещо, като „бивш“ директор на ЦРУ.

Харесайте ни и във Фейсбук

Последвайте ни във Вайбър

Последвайте ни в Телеграм

Вижте повече от нас!

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Петър Баев
Петър Баевhttps://bgnational.media/
Разследващ журналистБивш съветник по националната сигурностПравителствени отношенияЕксперт по статистика и математика

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ