9.7 C
Sofia

‘Господари на Ефира’ с нова фалшива новина срещу БНМ. Спонсор – Америка.

Публикувано на:

Преди да се захванем с атаката срещу БНМ, първо трябва да информираме читателя, че Господари на Ефира се финансира и съществува само на гърба на чуждестранни „инвеститори“, които си плащат, така че Господарите да могат да пишат и разпространяват фалшиви новини и пропаганда като това, което те публикуваха вчера. Те взимат пари от чужди, неприятелски държави, които се стремят да се намесят във вътрешните дела на България и да навредят. Пример за такъв „инвеститор” е разбира се американското лоби и в частност „Америка за България“.

Целият екип от служители на Господари на Ефира се състои от необразовани и непрофесионални носачи на кафе, чието цялостно съществуване се дължи на чуждестранни изкусители. Ако не бяха тези щедри американски грантове, Господарите отдавна щяха да прекратят своето съществуване, предвид все по-намаляващия им рейтинг, породен от ниското качество на продукцията им, както и сензационализмът; отделно да не забравяме случая, когато журналистът им бе хванат да фалшифицира инцидент, с което стана за смях пред цяла България. Това, което са изготвили по адрес на БНМ, впечатлява с ниското си качество и никога не би преминало „проверката на редактора” на която и да било нормална медия.

Лични атаки към публиката и лъжи

Господари на ефира започва статията с: „Несъществуващата социологическа агенция отново прогнозира изборна победа за „Възраждане”, с което продължава медийната атака от юни месец срещу БНМ. Като за начало, първото проучване, направено от изследователската група на БНМ през май, показа, че Възраждане изостава с много проценти зад ГЕРБ и е на второ място, а не на първо, което ясно се вижда в прикачената към статията графика, но те все пак решиха да излъжат. Второ, БНМ не е социологическа агенция, но на това ще се спрем по-късно.

Господари на ефира пишат още: „Публикацията с фалшивото проучване“, което е смехотворно. В медийната кампания срещу БНМ през юни, освен крещящите заглавия за привличане на вниманието от сорта на „ФАЛШИВА АГЕНЦИЯ”, ако прочетете някоя от основните статии през този период, ще откриете, че точно нула и искаме да подчертаем – НИТО ЕДИН експерт не е казал, че данните на БНМ са фалшиви. Било им е платено да атакуват БНМ и въпреки това никой от тях не е паднал толкова ниско, че да излъже по този начин. Дори западните медии и експертите, които са поканили, споменават, че данните от изследователската група на БНМ са легитимни, а не фалшиви.

Журналистите на БНМ дори интервюираха шефката на Алфа Рисърч и тя призна, че никога не е казвала такива неща за изследователската група на БНМ. В интервюто тя също призна, че взима ПОРЪЧКИ за [фалшиви] анкети от хора като Джордж Сорос (чрез НПО-то „Отворено общество”).

Най-честата опорна точка, от която Господарите се възползваха (въпреки че и преди сме я адресирали) е: „Несъществуващата социологическа агенция „БНМ Рисърч Груп“, която на практика не съществува нито в регистъра на ЦИК, нито като юридическо лице.” БНМ Рисърч груп е ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА / ПРОУЧВАТЕЛНА група, която извършва експертни анализи от всякакъв вид, а не социология.

Първо, според законодателството на България и ЕС, дори БНМ Рисърч груп да е социологическа агенция, тя не е необходимо да бъде регистрирана като юридическо лице. Още повече, че БНМ Рисърч Груп е екип за аналитични изследвания. Социологията е крехка и подвеждаща псевдонаука – повечето социологически агенции като Алфа Рисърч си измислят данните или ги фалшифицират.

Изследователската група БНМ е професионален аналитичен екип от повече от 50 експерти, някои от които притежават най-високите математически и статистически степени, които могат да бъдат постигнати. Подобни цифри разкриват несигурността на изследователските агенции като Алфа Рисърч, тъй като те не могат да произвеждат толкова сложни набори от данни или да наемат такъв екип, дори ако им се плащат милиони, за предоставянето на фалшиви данни. Екипът на БНМ също може да се похвали с нещо, за което те могат само да си мечтаят – ние не се продаваме и на нас не се „поръчват” проучвания.

И още, макар че от Господари на ефира, нямат капацитета да напишат смислена статия и отгоре на това имат нужда от чужди средства, за да съществуват, те са достатъчно глупави, че да продължат да се излагат със следното изказване: „През юни тази „агенция” вдигна резултата на „Възраждане” двойно”. Първо, цитираното от тях проучване е направено през май, това може да се види, понеже отдолу ясно пише 05.2022 г. Нека да преброим набързо; 1 – януари, 2 – февруари, 3 – март, 4 – април, 5 – май, 6 – юни. Ако Господари на ефира можеха броят, щяха да знаят, че 5-тият месец е май, а не юни.

В допълнение БНМ не повишава резултата. В анализа беше ясно обяснено, как след експертен анализ, Възраждане е получила такъв резултат в съобразност със страстите по това време, породени от конфликта в Украйна, корона вируса, газта, Македония и други събития, довели до толкова висока подкрепа за Възраждане. С други думи, това проучване показва моментните нагласи на гласоподавателите в пика на парламентарната криза, която доведе до падането на правителството. Черешката на тортата е, че Господарите атакуват сега – месец септември, който е 9-ият месец, ако не знаеха, проучване изготвено през 6-ия месец, както пише в графиката, което е било юни.

Очаквайте проучване за нагласите на българските гласоподаватели за изборите в края на септември от Българска Национална Медия и БНМ Рисърч Груп.

Спрете да вярвате на фалшивите новини, бойкотирайте неграмотните лъжци от Господари на Ефира.

Подкрепете ни във телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Петър Баев
Петър Баевhttps://bgnational.media/
Разследващ журналистБивш съветник по националната сигурностПравителствени отношенияЕксперт по статистика и математика

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ