13.8 C
Sofia

БНМ – Полша иска 1.3 трилиона репарации от Германия

Публикувано на:

Днес е годишнината от германската инвазия в Полша и началото на Втората световна война. По този случай, управляващата партия „Право и справедливост” традиционно повдигна въпроса за репарации за нанесените щети. През 2019, партията изчисли нанесените вреди на стойност 850 милиарда долара, но едва днес заявката им за репарации стана официална, а изчислената сума се покачи до 1.3 трилиона.

Тази позиция спрямо Германия, често изричана от ПиС за мобилизиране на своите избиратели, допълнително обтегна отношенията с Берлин. Напомняме, че спорът между Берлин и Варшава достигна своя връх след като Русия нахлу в Украйна на фона на критиките към Германия заради зависимостта на страната от руски газ и бавното оказване на помощ на Киев.

Говорителят на германското външно посолство отговори, че Полша и Германия са се договорили още през 1953г. и тази тема е окончателно приключена.

Водачът на опозицията в Полша – Доналд Туск, заяви, че искането за репарации „не е нищо повече от отчаян опит на партията на Ярослав Качински да възстанови своята подкрепа в националистическите кръгове”.

Подкрепете ни във телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ