13.8 C
Sofia

Русия излиза от Матрицата

Публикувано на:

Съпътстващите процеси, които наблюдаваме от началото на войната в Украйна, се развиват толкова бързо, че човек чак започва да се чуди дали не са били предварително съгласувани, и пред очите ни да се разиграва един голям театър, за съжаление с цената на много човешки животи. Но все пак, без да имаме надеждни доказателства за подобна теза, не можем просто да я приемем за истина. Това, което се случва преди очите ни, е пренареждане на света и застопоряване на вече очевидно неизбежния многополюсен модел, който следва кратката хегемония на САЩ след падането на СССР. Натискът, оказван от глобалистическите сили върху Русия, я тласка към Китай и съответно тласка света към двуполюсен модел, но е възможно той да бъде временен или дори никога да не се случи, тъй като Русия вероятно ще стане по-силна, а няма да изпадне в зависимост от Китай, както се надяват глобалистите.

Русия в момента излиза от Матрицата, и всъщност процесът е доста по-безболезнен, отколкото всички очаквахме. Което показва, че светът вече е бил готов за тези промени, те са били назрели. Десетки международни компании се изтеглиха изцяло или частично от Русия, но това няма да срине руската икономика, която и без това не е чак толкова голяма – не е надут балон като американската, и съответно не е чак толкова зависима от тях. Просто ще се наложи Русия да започне да произвежда и да си осигурява сама и някои по-второстепенни неща, освен храни и други належащи нужди, които се наложи да се научи бързо да удовлетворява покрай предишните санкции след присъединяването на Крим. Интересна подробност в течение на този процес е, че докато шумното изтегляне на западните компании беше едностранно действие от тяхна страна, Русия също едностранно „дръпна шалтера“ на други компании, които тя смята за вредни, като социалните медии Фейсбук и Туитър. Нещо, което Китай много отдавна беше направил и се видя, че за него имаше само ползи от това. Същевременно, и също важно, доста компании тихомълком продължиха бизнеса си в Русия, или шумно обявиха някакво намаляване, за да се включат в общия хор, но не и пълно изтегляне.

Накратко, момента Русия реже зависимостите си от Запада, които смята за вредни или най-малкото безполезни. Дупката, оставена от фирмите, които се изнасят, ще бъде заета основно от руски предприемачи, вероятно до известна степен и от китайски. По примера на Беларус, за който също си струва да се напише статия, Русия ще стане много по-самодостатъчна и пестеливото използване на ресурсите вече ще се разпростре в повече сфери, а не основно във войската, както беше досега. И западният свят удивително бързо започна да се примирява с новата действителност – Илън Мъск отказа да цензурира руските източници чрез доставчика си на сателитен интернет, и, макар и да показва явна поддръжка за Украйна, се шегува с Путин и Кадиров в Туитър, а Епъл, например, въведоха съвместимост на руската разплащателна система Мир за заплащане на услугите си. Рублата също започна да се възстановява от първоначалния срив – от близо 130 рубли за долар преди седмица, сега са 109. Което пак е далеч от 80-те рубли за долар преди войната, но показва тенденция. Големият губещ от цялата игра очевидно се оказва ЕС, който играе по американската свирка, но, за разлика от САЩ, е твърде обвързан суровинно с Русия, и тези санкции ще му струват невероятно скъпо. Неслучайно спирането на руския газ беше обявено за 2027 г., а дотогава я камилата, я камиларя…

Но още по-важно, Русия се освобождава от оковите не само в икономически, но и в духовен смисъл. С изтеглянето на западните компании неизбежно се изтегля и западният, глобалистически начин на мислене, с всичките му атеизми, мултикултурализми и джендъризми. Нещо, което така или иначе не успя да процъфти в Русия, но колко по-пречистени ще бъдат руснаците, когато тези неща не ги удрят в лицето всеки ден в офиса или от екрана. Русия вече беше започнала този процес на пречистване още преди години, но сега той ще бъде завършен. И резултатът ще бъде общество, което е много по-съсредоточено върху важните неща – вярата, семейството, Родината. Ако цитираме Алеко Константинов, парица ще спре да бъде царица. Напълно. Много хора, ако прочетат тези думи, биха се подиграли на „бедните“ руснаци, но такива хора са хванати здраво в капана на материализма, който докара западния свят до положението, в което е в момента – упадък, който не се вижда как ще бъде спрян. След 20-30 години ще оценяваме историческата стойност на днешните дни. А войната в Украйна е само началото. И удобен повод за осъществяването на всичко останало.

Подкрепете ни във телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Буревестник
Буревестникhttps://burevestnik-bg.com
Български подкаст за геополитика.Фейсбък група: https://facebook.com/groups/BurevestnikBG Телеграм група: https://t.me/BurevestnikBG

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ