14.8 C
Sofia

На 22 април 1876 г. е осветено знамето на въстаниците в Панагюрище

Публикувано на:

На 22 април 1876 г. е осветено знамето на въстаниците в Панагюрище, ушито от Райна Княгиня. В денят на освещаването на знамето Райна му пришива приготвени през нощта пискюли.

Размерите на знамето са 2 на 1,5 м, има две лица и е поръбено със сърмена ивица. Освещава се от свещеници от града и околните села. Райна описва по следния начин шествието след освещаването на знамето:

„На втория ден на свободата знамето бе довършено. Тогава, по желание на гражданите, трябваше да го взема на ръце, да препаша сабя и револвер и да седна на избран кон, за да премина през целия град и да оповестя на събралия се по улиците народ, че петвековното турско иго е отхвърлено завинаги. Това беше най-тържественият ден на нашата кратковременна свобода. Беловласи старци, редом с невръстни деца, вървяха навсякъде след мен, пееха любими народни песни. Жени, девойки и старици хвърляха върху нас толкова много ухаещи и разноцветни букети, че целият път беше постлан с тях като великолепен килим. Виковете „Ура!“ и „Да живее!“ нямаха край. Тази тържествена процесия продължи до вечерта.“

Райна Футекова, известна като Райна Княгиня, е родена на 18 януари през 1856 г. в Панагюрище.
Едва на 20 години, но вече главна учителка в девическото училище в Панагюрище е помолена от Георги Бенковски да ушие знамето на Априлското въстание.

Лъвът на знамето е нарисуван от Стоян Каралеев (Баненеца) по образец на лъвчето, отпечатано на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа. Освен надписа „Свобода или смърт“ в долния край има и две букви — „П“ и „О“ (за „Панагюрски окръг“).

В деня на обявяването на Априлското въстание, Райна Княгина развява знамето редом с Георги Бенковски.

След Априлското въстание е заловена от турците и подложена на тежки мъчения, малтретирана и насилвана многократно и оставена на хляб и вода повече от месец в Пловдивския затвор. За участието ѝ във въстанието и последвалия затвор разказва Захари Стоянов в “Записки по българските въстания”.

След намесата на европейските дипломати Райна е освободена и изпратена да учи в Москва и става първата дипломирана акушерка в България.

Умира на 29 юли 1917 г.

Поклон пред тази горда българка!

Подкрепете ни във телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ