6.1 C
Sofia

БНМ анализ: ПП пускат поредната фалшива новина!

Публикувано на:

Скандално дебелоочие!

Медийният екип на политическа партия Продължаваме Промяната във фейсбук днес по най долен и манипулативен начин публикува напудрена картинка на икономическото състояние на република България! Те тълкуват данните като дявола – евангелието!

Твърдение 1

Външният дълг спадна с 2 млрд. лв

Независимия екип от икономисти и фактчекъри на  Българска национална медия подлага на дълбоко съмнение компетентността на хората, публикували това твърдение. От както харвардците поемат властта в кабинета на Янев през май 2021 те заварват държавния дълг на ниво около 24 млрд лв. Към днешна дата задълженията на държавата са набъбнали до цели 31.5 млрд лв или близо 8 млрд за 13 месеца!!! Изводите остават за вас.

Твърдение 2

Икономиката бележи ръст от 4.5 % за първото тримесечие.

Това твърдение е меко казано смешно с оглед систематичното занижаване на инфлацията и индекса на потребителските цени (ИПЦ) около 2.5 пъти. При прилагане на истинския дефлатор на БВП към данните от първото тримесечие, ние ще открием изключително анемично представяне на българската икономика, граничещо със стагфлация.

Твърдение 3

Износът е рекорден

Поредна полуистина от поста на ПП ПП. Макар и износът ни да се е увеличил, вносът е нарастнал за същия период много повече, водейки до значително влошаване на търговския ни баланс. Исторически погледнато, България записва най-големите нива на търговски дефицит в последните 10 години от икономическата си история именно при упрвалението на харвардците през месеците декември и януари – близо 2.7 млрд лв общо за двата месеца. За месец април 2022 дефицитът е в размер на 713 млн лв, а за сравнение година преди това през април 2021 е бил едва 176 млн лв – кошмарно набъбнал над 4 пъти!


В заключение : медийният екип на ПП не може нито да тълкува правилно икономически данни, нито да лъже добре.

Подкрепете ни във телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ