15.8 C
Sofia

Израел избива хуманитарни работници от САЩ, Обединеното кралство и Австралия – санкции няма.

Публикувано на:

Седем души, работещи със Световната централна кухня, благотворителна организация, която ръководи усилията за облекчаване на задаващия се глад в Газа, са били убити при израелски въздушен удар, съобщиха от благотворителната организация, което хвърля в хаос усилията за хуманитарна помощ в палестинската територия, а организацията заяви, че ще преустанови дейността си.

Според изявлението, публикувано рано във вторник, работниците са били част от група, пътуваща с три бронирани автомобила, обозначени с логото на благотворителната организация. От World Central Kitchen (WCK) заявиха, че загиналите са от Обединеното кралство, Австралия, Полша и Палестина, както и един гражданин на САЩ и Канада с двойно гражданство.

Телата на хуманитарните работници са били откарани в болница в южния град Рафах в Газа, на границата с Египет, според репортер на Асошиейтед прес в лечебното заведение. В болничните документи се посочва, че трима граждани на Обединеното кралство са починали.

Благотворителната организация заяви: “Въпреки че е координирал движението си с [израелската армия], конвоят е бил ударен, когато е напускал склада в Дейр ал Балах, където екипът е разтоварил над 100 тона хуманитарна хранителна помощ, донесена в Газа по морски път.”

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Ерин Гор, главен изпълнителен директор на WCK, заяви: “Това не е само нападение срещу WCK, това е нападение срещу хуманитарни организации, които се появяват в най-тежките ситуации, в които храната се използва като оръжие на войната. Това е непростимо.”

През февруари повече от 100 души бяха убити, когато израелските сили откриха огън по пункт за раздаване на помощи в град Газа. Израелските военни заявиха, че повечето от тях са загинали при сблъсъка, но палестински служители и свидетели отрекоха това, като заявиха, че повечето от откараните в болница са били ранени от куршуми.

ООН заяви, че най-малко 576 000 души в крайбрежната територия – една четвърт от населението – са на ръба на глада, а натискът върху Израел да увеличи потока от помощи нараства.

Пристигналите в понеделник кораби с помощи превозваха 400 тона храна и консумативи – достатъчни за 1 млн. ястия – в пратка, финансирана от Обединените арабски емирства и организирана от WCK, но работниците бяха разтоварили само 100 тона преди нападението да накара благотворителната организация да нареди на корабите да се върнат в Кипър.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Миналия месец друг плавателен съд на WCK достави 200 тона помощи в рамките на пилотен проект, осъществен от доброволци на WCK и други хора в Газа, които построиха кей от отломките на сгради, разрушени от израелските бомбардировки през последните пет месеца. Израелските военни участваха в координирането на двете доставки.

Вашингтон, най-важният съюзник на Израел, насърчава морския маршрут като нов начин за доставка на отчаяно необходимата помощ до северната част на Газа, която до голяма степен е откъсната от останалата част на територията от израелските сили.

Жозе Андрес, основател на WCK, заяви на X, че благотворителната организация “е загубила няколко от нашите сестри и братя при въздушен удар на ЦАХАЛ в Газа”.

Той написа: “Съкрушен съм и скърбя за техните семейства и приятели и за цялото ни семейство WCK. Това са хора… ангели…, с които съм служил заедно в Украйна, Газа, Турция, Мароко, Бахамите, Индонезия. Те не са безлики… не са безименни.”

Той заяви, че израелското правителство трябва да “спре това безразборно убиване”.

Израел обаче няма да бъде подложен на санкции или последствия

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ