8.6 C
Sofia

АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИК СЕ САМОЗАПАЛВА ПРЕД ИЗРАЕЛСКОТО ПОСОЛСТВО ВЪВ ВАШИНГТОН!

Публикувано на:

Военнослужещият от американските военновъздушни сили, който се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон в знак на протест срещу войната в Газа, е починал, съобщиха военните и местната полиция в понеделник.

Старши летец Аарон Бушнел, 25-годишен, специалист по операции за киберзащита от 531-ва ескадрила за разузнавателна поддръжка, почина от нараняванията, получени при инцидента, се казва в изявление на ВВС.

“Когато се случи трагедия като тази, всеки член на ВВС я усеща”, се казва в изявлението на полковник от ВВС на САЩ Селина Нойес. “Изразяваме най-дълбоките си съболезнования на семейството и приятелите на старши летец Бушнел. Нашите мисли и молитви са с тях и ви молим да уважавате личното им пространство в този труден момент”.

Офицер Лий Лепе, говорител на столичното полицейско управление на окръг Колумбия, потвърди смъртта.

Първоначално Бушнел е бил настанен в болница в критично състояние, след като служителите на Сикрет сървис на САЩ потушили пламъците в неделя, съобщиха по-рано от пожарната служба на окръг Колумбия. Бушнел, облечен във военна униформа, предаваше на живо инцидента по интернет.

“Повече няма да бъда съучастник в геноцида”, казал мъжът, преди да се залее с прозрачна течност и да се подпали, крещейки “Свободна Палестина”, според видеоклип, видян от Ройтерс.

“Изразяваме искрените си съболезнования и пълната си солидарност със семейството и приятелите на американския пилот Аарон Бушнел, който увековечи името си като защитник на човешките ценности и съдбата на палестинския народ, който е потиснат от американската администрация и нейната несправедлива политика”, заяви Хамас в публикация в месинджъра Телеграм.

Инцидентът става на фона на продължаващите пропалестински и произраелски протести в САЩ
САЩ след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха 1200 израелци и бяха взети 253 заложници при трансгранична атака.

След това израелските сили започнаха военна кампания срещу палестинската ислямистка групировка, която управлява Газа, като унищожиха голяма част от крайбрежния анклав, като според палестински здравни служители е потвърдено, че са загинали близо 30 000 души.

Израелските посолства продължиха да протестират срещу войната. През декември жена, протестираща срещу войната, се самозапали пред израелското консулство в Атланта.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ