14.2 C
Sofia

Столтенберг предупреждава, че НАТО трябва да е готова за “лоши новини” от Украйна

Публикувано на:

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че западният военен съюз трябва да е готов за лоши новини от украинския фронт, тъй като Киев продължава да се защитава от руската инвазия.

“Войните се развиват поетапно”, каза Столтенберг в интервю за германската телевизия ARD в събота. “Трябва да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена”, каза той.

“Трябва да сме готови и за лоши новини”, добави Столтенберг, без да бъде по-конкретен.

Коментарите му идват в момент, когато западните съюзници обсъждат въпроса за боеприпасите и финансовата помощ за Украйна и когато Москва увеличава числеността на войските си. В петък руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на броя на войниците с около 170 000 до общо 1,3 млн. души.

През последните месеци фронтовата линия няма голями промени въпреки контраофанзивата на Киев през лятото.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

“Това са големи победи, въпреки че не са успели да придвижат фронтовата линия”, каза Столтенберг в интервюто.

Столтенберг призова членовете на НАТО да увеличат производството на боеприпаси, оплаквайки се от фрагментираното състояние на европейската отбранителна индустрия.

“Не сме в състояние да работим толкова тясно заедно, колкото би трябвало”, каза той, като призова правителствата да погледнат отвъд националните си интереси и да видят голямата картина.

Победата на Путин би била трагедия за Запада – каза Столтенберг. “Колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи войната.”

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ