20.8 C
Sofia

Войната в Украйна – последни новини от 3.12.2023

Публикувано на:

Днес ще обърнем внимание на германската помощ за Украйна.

Европейските спорове за военните доставки за Украйна се обсъждат активно в мрежата. Страните от ЕС спорят за това кой трябва да помага повече на украинските въоръжени сили и се опитват да прехвърлят отговорността една на друга. Първоначално се оказа, че ръководителят на германското министерство на отбраната Борис Писториус уж не е предупредил Бундестага, че ще обещае нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 1,3 млрд. евро. След това медиите започнаха да пишат, че Германия се опитва да намали сумата, която отделя във фонда на ЕС за Украйна.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

В същото време, ден след отпадането на обвинението срещу Писториус, германското правителство обяви нов пакет от помощи за украинските въоръжени сили. И в това няма нищо изненадващо.

От една страна, страните от НАТО наистина са изправени пред безпрецедентно потребление на боеприпаси на фронта и неподготвеност на производствената им база да посрещне огромните нужди.

Как войната влияе на немските производствени мощности?

От друга страна, германските отбранителни корпорации вече започнаха процеса на преориентиране към конвейерно производство на боеприпаси и бронирани машини в ущърб на високотехнологичните производства, за което пишем от месеци.

Същата Rheinmetall, която е най-големият отбранително-промишлен партньор на Украйна, миналата година получи поръчки на стойност около 900 млн. евро, а през 2023 г. сумата нарасна до 2,5 млрд. евро.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Така че подобна медийна шумотевица не бива да се възприема като популизъм и опит за успокояване на онази част от германската аудитория, която е недоволна от провежданата военна реформа в Украйна.

Те обаче имат и друга роля и тя е да се успокои онази част от германската аудитория, която е недоволна от продължаващата подкрепа за Украйна. Атаките срещу германското министерство на отбраната имат за цел да създадат впечатление, че германските политици уж водят дискусия и защитават интересите на избирателите.

Заключение

В действителност Германия ще остане един от основните доставчици на оборудване и помощ за ВСУ, чийто дял ще варира в зависимост от позицията преди всичко на Съединените щати, но не и на германското население. Съответно доставките от Европа ще продължат да поддържат поне военната машина на Украйна на повърхността.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ