16.8 C
Sofia

Продължаваме Прането на Пеевски – в ролите Даниел Лорер

Публикувано на:

В съвременната политическа сцена на България, коментарите и позициите на политическите лидери често предизвикват бурни реакции и дискусии, на които е важно да се обръща внимание и освен това да бъдат запомняни. Така следващият път избирателите няма да имат оправдание, че “не са разбрали”. Днес станахме свидетели на един такъв ярък пример с изказването на Даниел Лорер в сутрешния блок на БТВ, където той описва ДПС като “системна, мъдра и добра партия”, а също така отбелязва “много добрия напредък” на Делян Пеевски по отношение на неговите европейски позиции.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Каква е целта на изказването?

Изказването на Лорер за ДПС и Пеевски може да се тълкува като опит за балансиране на политическите сили в страната. Възхвалата на ДПС като “мъдра и добра партия” и признанието на напредъка на Пеевски в европейските си позиции показват стремеж към по-широк политически диалог и потенциално сътрудничество.

Към настоящия момент този коментар обаче създава само и единствено ядове на Лорер. Хиляди симпатизанти изразяват бурно недоволство срещу коментара, който допълнително налива масло в огъня на критиците на ППДБ за това, че са направили коалиция с ГЕРБ и ДПС, срещу които уж щяха да се борят. Все по-намаляващата бройка на симпатизантите на проекта говори красноречиво, че политическото бъдеще пред Лорер, Петков и Василев изобщо не изглежда розово.

Легитимирането на Пеевски

Независимо от това, че Лорер се извини за репликата си, остава усещането, че ППДБ упорито работят в посока на изчистване на неговия публичен образ. Очевидно се работи по старата ленинска формула – “2 напред 1 назад”. Прави се изказване, което да е в подкрепа на Пеевски и ДПС и след това се влиза в обяснителен режим, че хората, медиите и политическите конкуренти нещо не са разбрали и се използват обяснителни матрици от сорта на: “Пеевски не ни е съюзник, но въпреки всичко има голям напредък”.

Дори и най-верните симпатизанти обаче не могат да издържат на подобна подигравка дълго време.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ