8.8 C
Sofia

HAARP обявява нова изследователска кампания.

Публикувано на:

Високочестотната програма за активни аврорални изследвания (HAARP) ще проведе изследователска кампания от 4 до 7 ноември за изучаване на изкуственото въздушно сияние и радиовълните с много ниска честота/изключително ниска честота (VLF/ELF).

Основните цели на тази изследователска кампания са да се разберат по-добре механизмите в йоносферата, които предизвикват оптични излъчвания, и да се проучи дали определени видове вълни в йоносферата могат да усилят VLF/ELF вълните. Допълнителните експерименти целят да определят дали сателитите могат да използват плазмените вълни в йоносферата за откриване и избягване на сблъсъци.

За HAARP

Високочестотната програма за активни аврорални изследвания, или HAARP, е научно начинание, насочено към изучаване на свойствата и поведението на йоносферата. “Йоносферата се простира на около 50 до 400 мили над земната повърхност, точно на границата на космоса. Заедно с неутралната горна част на атмосферата йоносферата образува границата между долната част на земната атмосфера – където живеем и дишаме – и вакуума в космоса.” (НАСА)

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Експлоатацията на изследователското съоръжение е прехвърлена от Военновъздушните сили на Съединените щати на Университета на Аляска Феърбанкс на 11 август 2015 г., което позволява на HAARP да продължи с изследването на йоносферната феноменология чрез споразумение за сътрудничество в областта на научните изследвания и развойната дейност в областта на земеползването.

HAARP е най-мощният в света високомощен високочестотен предавател за изследване на йоносферата. Програмата HAARP се ангажира да разработи йоносферно изследователско съоръжение от световна класа, състоящо се от:

Инструмент за изследване на йоносферата – мощно предавателно съоръжение, работещо във високочестотния диапазон. IRI може да се използва за временно възбуждане на ограничена област от йоносферата за научни изследвания.

Сложен набор от научни или диагностични инструменти, които могат да се използват за наблюдение на физическите процеси, протичащи във възбудената област.

Наблюдението на процесите, произтичащи от контролираното използване на IRI, ще позволи на учените да разберат по-добре процесите, които протичат непрекъснато при естественото стимулиране от Слънцето.

Научните инструменти, инсталирани в обсерваторията HAARP, могат да се използват и за различни продължаващи изследователски дейности, които не включват използването на IRI, а са строго пасивни. Те включват характеризиране на йоносферата с помощта на спътникови маяци, телескопично наблюдение на фината структура на полярното сияние и документиране на дългосрочните вариации в озоновия слой.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ