13.8 C
Sofia

Еврото вероятно убива хърватската икономика!

Публикувано на:

Въпреки, че сайтове за фалшиви новини, спонсорирани от чужди правителства като ,,factcher.bg” / ( Фактчекер.бг) и ,,Дневник”, публикуват очевидни лъжи, реалността е много по-различна. Тези сайтове твърдят, че са ,,factcher.bg” / ( Фактчекер.бг) за България те не са нищо повече от заиграване с името, за да изглеждат легитимни, докато лъжат.


Фалшиви заглавия и очевидни лъжи могат да бъдат открити в почти всички техни статии. Всъщност инфлацията в Хърватия никога не е била 0,2 % или под 7 %, откакто там се въведе еврото. Това е очевидна лъжа и Гугъл/Фейсбук трябва да ги блокират за нея. Фактически хърватската икономика изпитва затруднения заради еврото и затова правителството въвежда контрол върху цените.

Какво е актуалното положение в Хърватия

Настаняването, ресторантите, хранителните стоки и всичко останало в Хърватия става все по-скъпо. От известно време насам цените в страната непрекъснато се повишават и изглежда, че не се вижда краят им.

Местните жители бият тревога, тъй като ежедневните стоки от първа необходимост като хранителни продукти и ястия в ресторантите, са станали трудно достъпни. Дори туристите, които прекарват ваканциите си в Хърватия, изразяват учудване и разочарование от развитието на цените.

През последните седмици многобройни заглавия като “Туристите са шокирани от цените – реакциите следват”, “Хърватия: Повишението на цените разтърси почиващите в Хърватия”, привличат вниманието към повишените цени в Хърватия. Почиващите са изненадани от повишаването на цените и говорят за края на някогашния рай за почивка. Но какво наистина се крие зад това? Специалистите по пътувания в Хърватия Kroati.de провериха фактите и се задълбочиха.

Да, вярно е, че през последните години Хърватия прогресивно поскъпва като популярна туристическа дестинация. Цените на храната, услугите и други се покачват от месеци като изглежда, че не се вижда краят им. Макар, че въвеждането на еврото е важна причина, има и други фактори, които допринесоха за тази ситуация.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Хърватската икономика продължава да се бори с продължаващата енергийна криза и инфлацията, която през ноември 2022г. достигна своя връх от 13,5%, което неизбежно доведе до общо повишаване на цените. Допълнителното преминаване на валутата към еврото на 1 януари 2023 г. се случи в неблагоприятен момент.

Въпреки това, хърватското правителство работи активно по разработването на стратегии за справяне с тези предизвикателства и за осигуряване на икономическа и ценова стабилност. Досега обаче то не успява да овладее последиците от въвеждането на еврото.

(Снимка: Kroati.de)

През 2023г. редица собственици и наемодатели на ваканционни имоти в Хърватия, значително повишават цените за настаняване. Те обосноваха това повишение, като се позоваха на широко разпространената инфлация, повишените оперативни разходи поради енергийната криза и увеличените заплати на почистващия персонал, които допринасят за по-нататъшното увеличение на цените.

Планираният преход към еврото

Планираното преминаване от хърватската куна към еврото, също беше използвано като възможност за произволно повишаване на цените. В някои случаи разходите за настаняване бяха с до 50 % по-високи в сравнение с предходната година, без да има забележимо подобрение в качеството на услугите.

Освен това, месеците юли и август на предходната 2022-ра година, бяха разглеждани като предполагаем край на пандемията COVID-19, което доведе до възвръщане на свободата на пътуване и пълното резервиране в тези месеци. Поради високите очаквания от страна на наемодателите, това доведе до споменатата ценова политика.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Тази внезапна корекция и развитие на цените оставиха много почиващи изненадани и с право недоволни. Въпреки сериозните резервации за пиковия сезон (от юни до септември), през първите месеци на 2023г., рязкото покачване на цените предизвика вълна от анулации.

В резултат на това заетостта на местата за настаняване беше с до 10% по-ниска в сравнение с предходната година. В отговор на това много наемодатели намалиха драстично цените за настаняване в краткосрочен план, за да запълнят празнините в резервациите.

Повишаване на цените на храните

(Снимка: Kroati.de)

Цените в хърватските супермаркети също се повишиха драстично. Бързо сравнение показва, че много хранителни продукти са значително по-скъпи, отколкото в Германия или Австрия.

През 2022г. и 2023г. Хърватия преживя тревожно увеличение на цените на хранителните продукти, което сериозно натовари както потребителите, така и икономиката на страната. Това покачване на цените беше причинено от фактори като по-високи енергийни и транспортни разходи, водещи до увеличаване на разходите за производство и доставка, които в крайна сметка бяха прехвърлени на потребителите.

Повишените разходи за горива и енергия, оказаха пагубно въздействие и върху цялата верига за доставка на храни. В резултат на това цените на храните в Хърватия достигнаха нива, подобни или дори по-високи от тези в съседните държави.

Например цените на хлебните изделия се повишиха с около 15%. Подобни тенденции се наблюдаваха и при търговията на дребно – при продукти като мляко, пилешко месо и бира, поскъпването е средно с около 17%. За отбелязване е, че повишението на цените на зеленчуците беше особено силно изразено, като засегна няколко вида. При кейла увеличението беше 188%, при червения лук – 95%, при лимоните – 90%, при портокалите – 89%, при ябълките – 86%, а при морковите – 80%.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Въпреки че цените на горивата остават сред най-ниските в региона благодарение на правителствените ограничения, вносните продукти се сблъскват с огромни увеличения на цените. Това се отразява най-вече на ежедневието на местното население и поставя предизвикателства пред домакинските бюджети.

Въпреки това, правителството предприе мерки за противодействие на инфлацията, включително субсидии и подкрепа за земеделските производители, регулиране на цените и насърчаване на местното производство. Понастоящем се забелязва леко облекчение, тъй като цените на отделни продукти като захар, олио и зърно отново намаляват, което дава надежда за бъдещето (към август 2023г.).

Рязко покачване на цените в ресторантите

(Снимка: Kroati.de)

През 2022г. и 2023г. гастрономическият сектор в Хърватия отбеляза значително увеличение на цените, което засегна както храните, така и напитките – от обикновените заведения за хранене до престижните ресторанти. Разходите за обяд и вечеря са се увеличили с около 20-25% в сравнение с предходната година. Дори ежедневните напитки като кафето и алкохолните напитки, отбелязаха увеличение с до 25%.

Причините за повишаването на цените в ресторантьорския бранш са многостранни. Наред с инвестициите в инфраструктурата, решаваща роля играят нарастващите разходи за суровини, повишените цени на храните и инфлацията.

Прилаганите от правителството мерки за подобряване на условията на труд и повишаване на минималната работна заплата, също допълнително увеличиха оперативните разходи. Експертите свързват тези увеличения на цените с преминаването от хърватската куна към еврото, но правителството по някакъв начин отрича това твърдение.

За съжаление преходът към нова валута доведе и до спорадични незаконни и скрити корекции на цените от страна на ресторантьорите. Въпреки правните последици и големите глоби, контролът върху всички заведения за хранене се оказа изключително трудно начинание на практика. Това доведе до непропорционални повишения на цените и произволните им изчисления. Тези събития предизвикаха объркване и учудване както в страната, така и в международен план.

Примери като една топка сладолед за 5 евро в Дубровник, бургер за 22 евро в Ровин или 0,1 литра Aperol Spritz за 11 евро в Шибеник предизвикаха широко разпространено недоверие.

За много местни жители храненето навън се е превърнало в рядък лукс поради тези ценови политики. Това е накарало повечето заведения за хранене в туристическите райони да ограничат работното си време през летните месеци, което допълнително влияе върху ценовите структури. Въпреки че някои предприятия за кратко се възползваха от по-високите цени, много потребители продължават да се борят с увеличените разходи. Поради това, бъдещото развитие на отрасъла през следващите години е несигурно.

Анкета – Поскъпнала ли е Хърватия?

В Kroati.de инициирахме анкета, в която поставихме въпросът – скъпа ли е Хърватия?. В анкетата участваха близо 700 души, като 81% отговориха с “Да”, а 19% – с “Не”. Резултатите отразяват впечатленията на немскоговорящите туристи.

(Снимка: Kroati.de)

Въздействие върху туризма

Бъдещето на туризма в Хърватия ще бъде значително повлияно от развитието на цените в страната. Това несъмнено представлява едно от най-сериозните предизвикателства за туристическия сектор. Потенциалът за по-нататъшно непредвидено повишаване на цените, може да доведе до все по-голямо напускане на страната от квалифицирани специалисти, което ще създаде значителен недостиг.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

За да се утвърди Хърватия като привлекателна туристическа дестинация, е от решаващо значение да се провежда не само балансирана ценова политика, но и да се инвестира непрекъснато в подобряване на туристическата инфраструктура. Модернизирането на местата за настаняване, добре развитите транспортни маршрути и устойчивото предлагане на развлекателни услуги, допринасят не само за преживяванията на пътуващите, но и за опазването и съхраняването на природните ресурси и красотата на страната.

Тези стъпки са от съществено значение за запазване на дългосрочната конкурентоспособност на Хърватия в сравнение с други популярни туристически дестинации като Италия, Турция или Египет.

(Снимка: Kroati.de)

В заключение

Както местните жители, така и туристите трябва да се адаптират към по-високите цени. За местните жители финансирането на ежедневието става все по-трудно, което вероятно ще доведе до засилване на тенденцията за емиграция в други страни. През последните години населението на Хърватия е намаляло значително.

Туристите от друга страна, вече не гледат на Хърватия като на бюджетно място за почивка и проучват други по-достъпни алтернативи. Въпреки че Хърватия остава привлекателна, инфлационните времена също подчертават значението на цените. Прогнозата за бъдещето според нас не е обещаваща, но въпреки значителното покачване на цените оставаме оптимисти, защото обичаме Хърватия.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ