23.5 C
Sofia

Украйна ще съди България, ако не приемаме тяхното зърно и продукти!

Публикувано на:

Ако протестите имат някакъв ефект и режимът на ГЕРБ-ДПБ-ПП бъде поставен на колене, за да отговори на исканията на българските производители, тогава може да започне нова битка. Украинското правителство може да даде България под съд и да ни съди в ЕС. Те вече заявиха, че ще направят това в следните случаи.

Киев ще съди Полша, Унгария и Словакия заради отказа им да отменят забраната за украински селскостопански продукти, заяви търговският представител на Украйна Тарас Качка в ексклузивно интервю за „Политико“.

Забраните, наложени от трите централноевропейски държави, имат за цел да предпазят фермерите им от рязкото увеличаване на износа на зърнени култури от украинската страна след блокадата на украинските пристанища на Черно море от страна на Русия. Управляващата партия в Полша е особено заинтересована да спре потока, тъй като нейната съдба на изборите на 15 октомври е тясно свързана с подкрепата на селските райони, които са огорчени от увеличаването на украинския селскостопански износ.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

“Важно е да се докаже, че тези действия са юридически погрешни. Затова утре ще започнем съдебни процедури”, заяви Качка и добави, че Киев се готви да предприеме ответни мерки срещу полския износ на плодове и зеленчуци.

Трите държави се разбунтуваха срещу Европейската комисия, която миналия петък реши да разреши продажбите на украинско зърно в ЕС. Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще наложат собствени забрани за украинското зърно след решението на Комисията да прекрати ограниченията си. “В нашите очи тези мерки на Унгария и Полша са израз на пълно недоверие към Европейската комисия”, заяви ръководителят на търговската служба на Украйна.

Качка заяви, че откритото противопоставяне на Брюксел от страна на Полша, Унгария и Словакия не е само вътрешен въпрос за ЕС, а повдига това, което той нарече “най-голямата системна загриженост” – дали международните търговски партньори могат да се доверят на това, че Брюксел говори от името на ЕС.

“В продължение на много години Европейската комисия беше тази, която водеше търговските преговори и беше институцията, отговаряща за търговската политика на целия ЕС. И ние работехме на тази основа”, каза Качка и добави: “Системният подход на Будапеща и Варшава да игнорират позицията на институциите на ЕС в търговската политика, мисля, че ще бъде проблем за ЕС като цяло, защото там няма единство.”

Киев планира да съди страните в Световната търговска организация, а не чрез собственото си търговско споразумение с ЕС. “Мисля, че целият свят трябва да види как се държат държавите-членки в ЕС спрямо търговските партньори и собствения си Съюз, защото това може да повлияе и на други държави.”

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Докато Словакия просто удължи предишната забрана на ЕС за четири вида зърно, Полша наложи допълнителни забрани за украинското брашно и фураж през уикенда. Унгария, каза Качка, отива още по-далеч и забранява още 25 продукта, които не са били обсъждани преди, включително месо.

“Тези произволни забрани са нелепи”, каза Качка. “Смятам, че Унгария тук прави политическо изявление, че иска да блокира търговията с Украйна, както и да пренебрегне напълно Брюксел”.

Докато допълнителните забрани на Унгария са предимно символични, като се има предвид, че Украйна не изнася много говеждо и свинско месо за страната, мерките на Полша ще засегнат значителна част от износа на Украйна, каза още Качка. Ако Варшава не се откаже от тези допълнителни забрани, “ще бъдем принудени да предприемем ответни мерки по отношение на допълнителните продукти и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша”.

Правителствата в Будапеща и Варшава заявиха, че действат, за да защитят своите земеделски производители от рязкото увеличение на украинските продукти, което е понижило цените, но Качка отвърна, че тази аргументация е погрешна: “Забраната на Полша няма да помогне на земеделските производители, няма да повлияе на цените, защото цените са глобални – това, което правят, се основава на общественото мнение.”

Служител на ЕС заяви пред „Политико“, че Брюксел се надява да разреши въпроса, като накара Киев да наложи собствени ограничения върху износа в случай на внезапен скок.

Запитан за тази потенциална сделка, Качка заяви, че Киев е готов да “поеме отговорността да гарантира, че износът от Украйна няма да създаде цунами в съседните страни” и ще наложи система от лицензи за износ на зърно в “реално време”, за да може едновременно да “забави” износа към съседните страни и да позволи на Украйна да “реагира бързо”, ако бъде засечен скок.

Вашето мнение?
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ