13.8 C
Sofia

Експерт с отговор на въпроса “На какво разчита Асен Василев, за да ни вкара в Еврозоната?”

Публикувано на:

Споделяме много интересен коментар на експерта Георги Вулджев за схемите на управляващата коалиция (ППДБ-ГЕРБ-ДПС) около приемането на държавния бюджет за 2023 г.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Коментар от Георги Вулджев

Да ви обясня какво според мен стои зад спора относно отпадането на дерогацията за внос на руски петрол от Лукойл. Резюмето на това, което се случи днес е, че от една страна ГЕРБ и ДПС твърдо настояват тази дерогация да се премахне (и съответно Лукойл да не може да внася руски петрол вече), а от друга страна БСП, Възраждане и неочаквано ППДБ заеха обратната позиция – че вносът трябва да продължи. Изумително, нали? Как така ППДБ са на страната на Лукойл, а пък ДПС са срещу тях? Какво се случва? Клишето отново е актуално – дяволът е в детайлите. Ключов детайл е, че ППДБ предложиха алтернативно решение – да се премахне дерогацията само след анализ на рисковете. Именно това е разковничето – ако Лукойл вече не могат да внасят петрол, това значи, че много голямо количество петрол, което в момента се облага с ДДС, мита и акцизи ще изчезне. Това би застрашило постигането на целевите приходи в новия проектобюджет. Анализ на рисковете най-вероятно би показал точно това.

Асен Василев едвам-едвам успява да скалъпи бюджет с дефицит под 3% от БВП, за да си осъществят ППДБ болната фантазия за възможно най-бързо присъединяване към еврозоната. Това той успява да постигне основно по линия на приходите. Съответно, всякакъв непредвиден спад в данъчните приходи може много лесно да бутне дефицита над тази граница, което означава поредното отлагане на присъединяването на България към еврозоната, потенциално влизане в процедура по свръхдефицит, и като цяло голям срам за Асен Василев и ППДБ. Най-вероятно именно това целят ГЕРБ и ДПС със своето настояване да отпадне дерогацията. Ако бюджетът на Василев се провали, това ще е поредният удар по репутацията на ППДБ и съответно тяхната популярност. Партньорството на ГЕРБ (и ДПС) с тях е изцяло принудително и конюктурно, породено от напълно външни фактори.

Напълно логично е, че ще се опитват да им подливат вода. Както Андрей Райчев правилно казва, ППДБ не трябва да забравят, че властта, която имат в момента им е “подарена” от Бойко Борисов. Не мога да не отбележа и огромната ирония на това ППДБ да зависят от Лукойл, за да могат да си закърпят бюджета, с който искат да ни вкарат в еврозоната. Пъчим се, дуем се, Путлер в затвора, Украйна в НАТО, но разчитаме данъците върху вноса на руски петрол да ни закърпят евроатлантическия бюджет. Смях.

ПП: Като допълнителен детайл в цялата тази история може да включим и слуха от миналата година, че самият Асен Василев тогава взима рушвет от Лукойл, за да лобира и въведе въпросната дерогация. Нямам идея дали е вярно, може и да е пълна измишльотина, но си струва да се отбележи.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук

Вашето мнение?
+1
5
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ